Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2012.
03:33
Vesti A

Bez posla 4.200 činovnika

Nerealno trošenje sredstava primoralo je aktuelnu vladu da ozbiljno smanji izdvajanja i donese nepopularne mere među biračima, kao što je ukidanje pomoći kupcima prvih kuća i bonusa za roditelje s niskim primanjima.

Foto: Građani Viktorije - budžet je brutalan
 

Za budžet Viktorije koji je u utorak javnosti predstavio ministar trezora kažu da je izbalansiran, pa čak i kreativan - budžet donet pod teškim ekonomskim okolnostima. Građani će sigurno reći da je "brutalan" zbog čega neće dobiti podršku javnosti.
 

Kako je i obećano, narednim budžetom pokušano je da se smanje troškovi, a najveću cenu će platiti državni činovnici, koji će ostati bez radnih mesta. Međutim, Viktorija je najavila i opsežna izdvajanja, a najveća od 15 milijardi dolara za izgradnju podzemnog saobraćajnog tunela, kojim bi se posle decenija predloga i razmišljanja, povezali istok i zapad Melburna. Da su prethodne vlade bile odlučne da projekt i ostvare, tunel bi do danas koštao 10 milijardi dolara.
 

Vlasnici malih biznisa i privrede neće videti značajnije smanjene poreza kojim bi im se pomoglo u lakšem poslovanju pod teškim ekonomskim oklonostima. Međutim, navode stručnjaci, realnost je da je to gotovo nemoguće i neizvodljivo. Oni upozoravaju da bi naredni budžet mogao da bude još restriktivniji od ovog, jer Viktorija ima ekonomski nerelan i neostvarljiv budžet tokom prethodne laburističke vlade. Iako u Viktoriji, smatraju oni, stanje nije ni nalik onom u Grčkoj, sigurno je da je slično ako ne i gore od situacije u Kvinslendu.
 

Nerealno trošenje finansijskih sredstava u Viktoriji primoralo je aktuelnu vladu da ozbiljno smanji izdvajanja i donese nepopularne mere među biračima, kao što je ukidanje finansijskog bonusa za kupce prvih kuća, u nadi da će uspeti da izvuku državu iz ekonomskog ponora u koji je sve više zapadala. To je i razlog zbog kojeg Viktoriji preti da prvi put u istoriji izgubi kreditni rejting
 


Vodič kroz budžet



Državni prihodi:

Viktorija očekuje da će prihodi od Komonvelta biti smanjeni za 8,3 milijarde dolara od onih koje je država dobijala u decembru 2010. godine. Najveći razlog za to jesu niži prihodi ostvareni kroz naplatu poreza na promet i usluge GST. Viktorije može da očekuje dalje sniženje sredstava iz GST-a, administrativnih taksi i poreza na zarade radnika za 2,2 milijarde dolara. Korekcijom cena saobraćajnih kazni u proseku za 12,5 odsto, Viktorija bi budžet trebalo da poveća za 70 miliona dolara, odnosno, za 650 miliona dolara.

Transport:
 

Najavljeno je izdvajanje 15 milijardi dolara za planiranje i bušenje podzemnog saobraćajnog tunela, kojim bi se povezao zapad sa istokom Melburna, i čime bi se rasteretio saobraćaj u centralnim gradskim naseljima. I ove godine najavljeno je širenje regionalne železnice, pa je u tu namenu izdvojeno 172 miliona dolara. Država će sa 50 miliona dolara finansirati izgradnju podzemnog železničkog tunela za gradsku železnicu. Ukupno 350 miliona dolara će biti izdvojeno za uklanjanje opasnih železničkih prelaza. Biće kupljeno i 30 novih železničkih kupea za operatera V/Lajn.

Radna mesta:
 

I zvanično je najavljeno otpuštanje 4.200 službenika u državnoj administraciji Viktorije. Trenutno u Viktoriji beleži se najveća stopa nezaposlenosti, koja bi prema prognozama sledeće godine trebalo da dostigne 5,75 odsto.

Stručno školovanje:

Izdvajanjima u visini od milijardu dolara, Viktorija će tokom naredne četiri godine pokušati da odgovori na nedostatak stručne radne snage. Međutim, subvencije namenjene tehničkim školama TAFE biće niže za 100 miliona dolara.

Proizvodnja:

Za investicije u nove tehnologije i povećanje produktivnosti u privredi biće izdvojeno 58 miliona dolara.

Stambeno tržište:

Kupci prvih kuća mogu da računaju na finansijsku pomoć Viktorije samo do 30. juna ove godine. Nakon toga bonus u visini do 19.500 za novoizgrađene kuće se ukida.

Društveni servisi:

Sa 20 miliona dolara biće otvoren centar za borbu protiv seksualnog nasilja nad decom. Za izgradnju novog suda za maloletnike u Brodmedouzu biće izdvojeno 17 miliona dolara, a 19 miliona dolara za socijalne radnike, koji neposredno rade na zaštiti ugrožene dece.

Mala privreda:
Premije za osiguranje zaposlenih od povreda na radu biće smanjene na 1,29 odsto od visine zarade.

Ekononija:
Zbog lošeg ekonomskog stanja Viktoriji preti da ostane bez AAA kreditnog rejtinga. Zaduženje Viktorije će 2016. godine dostići čak 40,9 milijardi dolara. Očekuje se da će budžet te godine biti u suficitu od 2,5 milijardi dolara.

Sport:
Ljubitelji fudbala mogu da računaju na veći broj sportskih terena, za koje država namerava da izdvoji 1,45 miliona dolara. Viktorija će sa 2,4 miliona dolara, tokom naredne četiri godine, pokušati da obezbedi organizaciju velikih sportskih manifestacija u državi.

Zdravstvo:
Paket za zdravsto od 13,5 milijardi dolara, između ostalog uključuje - 276 miliona za renovinranje bolnica, 600,3 miliona za uvođenje novih bolničkih usluga za kojima postoji potreba, dodatnih 376 miliona dolara za akutne zdravstvene usluge, 117 miliona dolara za uvođenje savremenih tehnoligija u zdravstvenu zaštitu. Najavljeno je i otvaranje 100 novih bolničkih ležajeva, a ukidanja radnih mesta u bolnicama neće biti.

Zakonodavstvo:
Najavljena je izgradnja novog zatvora u Ravenholu koji bi trebalo da se završi do 2017. godine, kao i ulaganje 113 miliona dolara u akciju upoznavanja javnosti o seksualnim krivičnim delima.

Kazne i državani nameti:
Vlada očekuje značajno ubiranje novca od građana, pošto su kazne za saobraćajne prekršaje povećane za 15 odsto. Samo tokom prve godine u državnom budžetu može se očekivati dodatnih 109 miliona dolara. Na raskrsnicama će biti instaliran veći broj kamera, pa se očekuje povećanje državnih prihoda od 306 miliona dolara, odnosno 20 odsto. Novčane kazne, koje policija izriče na licu mesta, biće povećane za 25 odsto.

Porodice i obrazovanje:
Od 1. jula ukida se i pomoć u visini od 300 dolara namenjena porodicama koje se nalaze u teškim finansijskim okolnostima, dok će ironično pomoć privatnim školama biti uvećana. Roditelji s niskim ličnim primanjima (40.000 osnovaca, polaznog i sedmog razreda) ostaće bez dosadašnjeg finansijskog bonusa od 300 dolara. Ministar trezora je srezao i deo fondova za državne škole, koje će tako ostati za uskraćene za osam miliona dolara. Nedržavnim školama pomoć za rad biće povećana za 100 miliona dolara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online