Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 29.04.2012.
21:32
Blic A

"Drago mi je šta sam uradila na Kosovu"

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, rođena 15. maja 1937. u Pragu kao Mari Jana Korbelova, 64. državni sekretar SAD i prva žena u istoriji SAD na ovom položaju, ove je nedelje objavila knjigu "Praška zima: lična priča o uspomenama i ratu, 1937. - 1948.". Između ostalog, u njoj piše o rođacima nastaradalim u holkaustu, o činjenici da u mladosti uopšte nije znala za svoje jevrejsko poreklo, i o moralnoj težini odluka sa kojima su njena porodica i ona sama tokom života bili suočeni, uključujući i one vezane za Kosovo i Metohiju.

Medlin Olbrajt i Hašim Tači

Kako bi izbegli progone i zaštitili se, roditelji Medlin Olbrajt prešli su u rimokatoličku veru, u kojoj je i ona sama odgajena i vaspitana. Tvrdi da je za svoje jevrejsko porekolo saznala tek kada je odrasla, mada je to detalj njene biografija u koji mnogi ne veruju. Bivša državan sekretarka, međutim, uporno insistira da je bilo upravo tako, a na pitanje novinara "Haftington posta" o tome kako se takva situacija odrazila na njen osećaj identiteta, i da li smatra da joj u tom pogledu nešto nedostaje, odgovara:

"Vrlo sam ponosna na svoje čehoslovačko poreklo, ali svoj identitet bih trenutno opisala ovako: ja sam Amerikanka, majka, baka, potičem iz jevrejske kulture, bila sam rimokatolkinja, sada sam episkopalne veroispovesti, posvećena sam ljudskim pravima, verujem u međunarodnu zajednicu, i sve te stvari su na ovaj ili onaj način duboko uticale na mene".

U vreme njenog rođenja, otac male Mari je bio čehoslovački diplomata u Beogradu, koji je morao da napusti 1939. Porodica je ratne godine provela u Londonu, a posle rata otac je kao diplomata ponovo došao u tadašnju Jugoslaviju, ovog puta sa celom porodicom, tako da je Mari ovde provela izvesno vreme.

Pošto se bojao komunističke indoktrinacije otac je, međutim, nije slao u naše državne škole, već su je podučavale guvernante, a nešto kasnije poslao ju je u internat za devojke u Ženevi. Tada je i ime zvanično promenila u Medlin, francusku verziju češkog nadimka Madlenka, koji joj je nadenula baka. Otac joj je 1948, kao poznati antikomunista, povučen s položaja u Beogradu, a iste godine porodica emigrira u SAD.

Prilikom udaje za Džozefa Olbrajta, 1959, Medlin Olbrajt je prešla u episkopalnu crkvu, kojoj i danas pripada. Tek kao odrasla je saznala i činjenicu da su joj tokom Drugog svetskog rata u holokaustu nastradali brojni rođaci, uključujući i troje deda i baka.

Na pitanje o moralnoj težini i ispravnosti odluka koje je donosila, Medlin Olbrajt, takođe u razgovoru za "Hafinigton post", kaže: "Mislim da su odluke koje sam donosila bile dobre. A mnoge su i drugi doneli umesto mene. Da li za nečim žalim? Žalim što nismo brže intervenisali u Jugoslaviji. Mislim da mi je drago zbog onog što smo uradili na Kosovu. Teško je bilo odlučiti da li radi sprečavanja etničkog čišćenja treba upotrebiti vazduhoplovne snage, koje će usput ubijati i nedužne. Da li je u redu odlučiti da žrtvuješ život jedne osobe da bi spasao život druge? Te odluke su mi bile teške".

Na kraju razgovora, bivša državna sekretarka je ispričala: "Za vreme rata na Kosovu, svakodnevno sam održavala telefonske konferencije sa ministrima inostranih poslova članica NATO. Na telefonu smo bili Britanac, Francuz, Italijan, Nemac i ja. "Zašto ne napravimo pauzu u bombardovanju zbog Uskrsa?", pitao je italijanski ministar inostranih poslova, a nemački je rekao: "Zbog čega bismo pravili pauzu u čast jedne vere, dok ubijamo ljude druge vere?" Mislim da je to bila jedna od najupečatljivijih izjava, u smislu zajedničkog identiteta i važnosti donošenja ispravne moralne odluke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.04.2012. 22:12
породица која се "сељака" из вере у веру, како би преживела, и не заслужује да преживи... поготово са оваквим грдобама као потомцима...
Nedelja 29.04.2012. 22:47
Bog sve vidi....i tebi ce doci na istinu!!!! Kravo
Nedelja 29.04.2012. 23:06
RIJETKO DJUBRE, DNO DNA, GORA JE CAK OD KLINTONOVE I MERKELICE ZAJEDNO !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online