Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2012.
15:54
B92 A

Jutjub joj doneo nadu u izlečenje

Društvene mreže su moćno oruđe u rukama jedne majke koja umire od raka dojke. Žena je očajnički pokušavala da dobije lek koji još nije odobrila američka Agencija za hranu i lekove, ali joj je u tome pomogla internet zajednica.

 Jutjub joj doneo nadu u izlečenje
 

U video snimku koji je sama napravila, Darlin Gent leži u krevetu suviše umorna da bi ustala. Drži pismo namenjeno njenom sinu. Pored nje je još nekoliko pošiljki – jedna za njegov 12. rođendan, još dve za srednju školu i završetak studija i jedna za njegovu svadbu.

Gentova ta pisma piše danas, jer misli da neće dočekati da sina vidi na njegovim životnim raskršćima.

Ova žena iz Tampa Beja, okačila je svoj video snimak na YouTube mreži pokušavajući da apeluje na Agenciju za hranu i lekove da joj dozvoli upotrebu eksperimentalnog leka poznatog pod nazivom pertuzumab.

Ovu terapiju koju je izradila Genentech kompanija Agencija još nije odobrila, a očekuje se da to uradi 8. juna.

Ipak, Gentova i ne očekuje da će živeti toliko dugo.

Ispostavilo se da ova žena mora da se izbori ne samo sa strogim pravilima Agencije, nego i kompanije koja nije želela da joj ustupi lek.

Nekoliko dana pošto je postavila video na Jutjub (You Tube), predstavništvo Genetech-a u Južnom San Francisku odlučilo je da joj ipak dostavi jednu bočicu.

Dr Ričard Pazdur, direktor Kancelarije za onkološke lekove Agencije za hranu i lekove, objašnjava da bi trebalo pomoći kompanijama i pacijentima da lakše dođu u dodir jedni s drugima.

"Farmaceutske kompanije ne žele da neko umre zbog njihovog leka koji još nije ispitan“, kaže Art Kaplan, profesor etike na Univerzitetu u Pensilvaniji.

"Oni možda ne znaju koliko dugo je dozvoljeno koristiti lek i koliko često će morati da ga dostavljaju pacijentu. S druge strane, možda imaju veoma male zalihe, a pacijentu svejedno nije ostalo mnogo života“, objašnjava on.

Kako bi dobili takve lekove, američki pacijenti moraju bolovati od smrtonosne bolesti, a proizvođač i lekar tog pacijenta onda prave poseban dogovor kako bi se tretman dostavio.

Iako je način na koji je Gentova dobila pravo da se nada prilično jedinstven, malo je verovatno da će njen slučaj ostati presedan.

Ona je uzbuđena što je dobila svoju šansu, ali oseća i krivicu što i druge žene ne mogu da dobiju takvu priliku.

"Nadam se da će ovo otvoriti mogućnosti da i drugi ljudi sa rakom dobiju takvu priliku. Ne plašim se smrti, ali ne mogu da odustanem od poslednje bitke. Ja sam borac i zaštitnik“, kaže ona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online