Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.04.2012.
17:16
Beta A

Severna Koreja lansira ćorke dugog dometa

Šest raketa dugog dometa nedavno predstavljenih na vojnoj paradi u Pjongjangu su po svoj prilici lažne, zaključili su analitičari.

Loše urađeni lažnjaci - kao da su ih Kinezi pravili

Markus Šiler i Robert Šmuker iz nemačke kompanije Šmuker, koja je savetovala NATO po pitanjima raketa, nedavno su na sajtu Armscontrolwonk.com napisali da "nema sumnje da su rakete lažne" i da "ostaje nepoznato da li su napravljene da zbune strane analitičare ili su prosto dizajneri svoj posao obavili aljkavo".

Kako navode, oružje prikazano na paradi 15. aprila izgleda kao hrpa komponenata za tečno i čvrsto gorivo koje ne bi moglo zajedno da leti. Talasasta obloga nagoveštava da je metal suviše tanak da izdrži let. Svaka raketa se blago razlikuje od ostalih iako bi sve trebalo da budu iste. One čak ne odgovaraju bacačima koji ih nose.

Rakete, nazvane KN-08, bile su utovarene na najveća vozila za lansiranje ikad viđena u Severnoj Koreji. Pjongjang im je dao posebnu važnost izloživši ih na kraju parade kojom su završene višenedeljne prolslave 100-godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje, Kim Il Sunga.

Fizičar Dejvid Vrajt, koji je detaljno pisao o korejskom raketnom programu, upozorio je da bi lažne rakete mogle biti predstava tehnologije koja je trenutno u pripremi i podsetio da je raketa dugog dometa Teapdong-2, po kojoj je nedavno lansirana raketa napravljena, zasnovana na lažnim raketama iz 1994.

Profesor Instituta za tehnologiju Univerziteta u Masačusetsu Teodor Postol veruje da su rakete ne samo lažne, već da je malo verovatno da imitiraju bilo šta što se danas proizvodi.

"Falsifikovanje raketa poput KN-08 zahtevalo bi ogroman napor domaće tehnologije... Jedini način na koji bi Severna Koreja mogla razviti takvu raketu sa svojom bednom ekonomijom bilo bi da joj je neko da", rekao je Postol.

Velika pažnja posvećena je vozilima za lansiranje, za koje pojedini stručnjaci smatraju da su predviđena za veće rakete od KN-08, i tvrde da Severna Koreja ne bi uzalud potrošila milione dolara na njih.

Vrajt, međutim, smtra da bi i vozila mogla biti lažna, napravljena za prikazivanje. Svetska pažnja koju je privuklo lanisranje bila bi vredna uloženih sredstava, rekao je on.

Naizgled nove rakete dalekog dometa izazvale su uzbunu u svetu, jer se veruje da Severna Koreja, pored nuklearnog oružja, pokušava da napravi interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja bi bila sposobna da pogodi SAD.

Vašington tvrdi da je neuspešno lansiranje rakete 13. aprila bio pokušaj testiranja nuklearnog oružja, a ne naučna misija, na čemu insistira Pjongjang. Severna Koreja bezuspešno je lansirala četiri rakete slične ICBM, navodeći da nose satelit.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.04.2012. 17:32
i naša vlast lansira ćorke već godinama...
Četvrtak 26.04.2012. 17:33
Шта је 3.14чке америчке усрали сте се већ а ? јел вуна кићо ораси мићо ? Још како него су праве бомбонице .
Četvrtak 26.04.2012. 17:59
cuj lazne,samo neka ovi sa zapade sebe tese...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online