Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 26.04.2012.
05:29
Večernje novosti A

Džihad u srcu Evrope

Kada bi se oni pitali, u Nemačkoj bi bilo kamenovanja i bičevanja. Smatraju da žive u svetu neprijatelja i nevernika koje treba preobratiti u muslimane. Evropu zamišljaju kao kalifat uređen šerijatskim zakonom. Oni su salafisti, pobornici radikalne forme islama. U pešačkim zonama nemačkih gradova ovih dana dele milione besplatnih primeraka Kurana.

Muhamed Mahmud, salafista iz okoline Frankfurta
 

Najveću evropsku državu sopstveni zakoni i norme prinudili su da trpi ljude koji pozivaju na sveti rat - protiv nje. Jedan od njih je Muhamed Mahmud, u krugovima ekstremista poznat kao Abu Osama al Garib, salafista iz okoline Frankfurta, sin Egipćana, rođen u Austriji. Sebe smatra za vođu, božjeg izaslanika za dijasporu. Želi da promeni Nemačku - iz temelja.


- Salafizam se ne uklapa u slobodno društvo - prenosi magazin ”Špigl” izjavu nemačkog ministra unutrašnjih poslova Hansa-Petera Fridriha. Ali ni on, niti bilo ko iz državnog establišmenta, nema ideju kako da izađe na kraj s mladim ljudima dugih brada a s nemačkim pasošima.
 

Viva la muerte

Muhamed Mahmud poručuje da se ne plaši deportacije, u stvari, da nema straha ni od čega - to je, kaže, ono što ga razlikuje od njegovih neprijatelja.

- Oni vole život. Mi volimo smrt - kaže on.

Nemačke bezbednosne službe uznemirene su zbog odlučnosti i agresivnosti s kojom Mahmud i sledbenici rade na preobraćanju mladih Nemaca u islam, piše ”Špigl”. Policija i Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka veruju da je ovaj čovek jedan od najopasnijih islamista u zemlji. Salafistima su proteklih godina prišli mnogi mladi. Njihovo učenje naročito je primamljivo deci i unucima imigranata.


Mahmud kaže da je interesovanje za džihad počelo rano, dok je gledao snimke borbi u Bosni i Čečeniji, unakažene leševe, silovane žene i obezglavljene muškarce. Već tada je bio na strani mudžahedina. Sa 17 godina otišao je u Irak, u kamp za obuku terorista. Sada se druži sa bivšim reperom Kaspertom, koji za Osamu bin Ladena peva: ”Tvoja krv teče našim venama”. Albanac Arid Uka, koji je ubio dvojicu američkih marinaca na frankfurtskom aerodromu 2009. godine, bio je njegov prijatelj na ”Fejsbuku”.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.04.2012. 07:24
Ja sam zadovoljan krenulo je i kod njih, podržavali ste ih sve vrijeme rata i poslije, sad je vrijeme da se kod vas malo zabavljate sa mudžaherima.Sretno!
Četvrtak 26.04.2012. 08:34
AKO AKO... doslo vreme da vam se vrati ...zaigrala mecka i u vasoj avliji ...podrzavali ste ih oduvek 1992' pa i do sad..Pamtim "slucajnu" koincidenciju kad je bosna bila priznavana kao drzava- Njemacka je od tolikih datuma izabrala bas 6. april
Četvrtak 26.04.2012. 09:10
"индустрија страха" ради пуном паром... треба глупе западњаке држати у константном страху од терориста... и терати их да троше и не размишљају.. као да обавештајци који дрмају целим светом не могу овом и њему сличнима, по кратком поступку, да испуне толико сањани сан - пошто већ кажу да воле смрт...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online