Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.04.2012.
15:24
Beta A

Nagrada od 5.000€ za pronalaženje ubice vuka

Nemačko udruženje lovaca, kao i podružnica ove organizacije za saveznu pokrajinu Rajnland-Pfalc, ponudili su nagradu od 1.000 evra građanima za pomoć u pronalaženju osobe koja je ubila prvog vuka nastanjenog u ovom delu Nemačke posle 123 godine.

Dodatnih 4.000€ nagrade za pomoć u pronalaženju ubice vuka daće, kako je najavljeno, i jedna velika fabrika hrane za životinje.

Prvi vuk koji se nastanio u regionu posle pauze duže od veka
 

Sve velike nemačke novine izveštavaju da je kriminalistička policija već počela istragu u ovom slučaju, kao i da DNK analiza leša životinje ubijene u području Vestervalda velikokalibarskim oružjem treba tačno da utvrdi odakle je uopšte stigao sada nastradali vuk.

Pretpostavlja se da je reč o vuku koji je u februaru ove godine prvi put primećen u regionu u kojem ove životinjske vrste nije bilo već duže od jednog stoleća i kojeg su aktivisti ekoloških organizacija opisali kao "stidljivu životinju".

Ministarka za ekologiju savezne pokrajine Rajnland-Pfalc Ulrike Hefken ocenila je da će, ukoliko se ustanovi da je zaista reč o tom, prvom vuku koji se nastanio u regionu posle pauze duže od veka, to biti "veoma tužna vest i težak udarac za sve koji se bave zaštitom ugroženih životinjskih vrsta". Jer, kako je dodala, ovaj vuk, koji je bio dugačak oko dva metra i težak 30 kilograma, "mogao je u Vestervaldu, gde je ubijen, da nađe pogodan životni prostor i da u mirnoj koegzistenciji živi sa ljudima".

Vukovi su već sredinom 19. stoleća u Nemačkoj bili istrebljeni, i to, kako mediji danas podsećaju, velikim delom bezrazložno, jer iako su povremeno skloni da proždiru životinje koje ljudi gaje, vukovi ne ugrožavaju ljude i mogu bez problema da žive u njihovoj blizini. Naravno, podseća se da za pogrešnu predstavu o vukovima koja se formirala pre njihovog istrebljivanja u Nemačkoj ne malu odgovornost snose i braća Grim u čijim je bajkama kao što su "Vuk i sedam jarića" ili "Crvenkapa" ova životinja pogrešno predsatvljena kao krvožedna.

Danas je vuk u Nemačkoj zaštićena životinja. Ekološke i organizacije lovaca ocenjuju da se u Nemačkoj, pretežno na istoku zemlje, od 2011. nastanilo do 120 vukova. 

Istraživanje instituta Forza pokazalo je prošle godine da četiri petine građana želi da se vukovi ponovo nastane po nemačkim šumama.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 15:30
To je sigurno uradio neki lokalac u strahu za svoj živuljke. Ostaje da se nadamo da je glup isto kao i onaj Afganistanac koji se sam prijavio za nagradu sa sopstvene poternice.
Utorak 24.04.2012. 16:16
A, koliko bi ih streljali za medveda..........?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online