Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2012.
05:16
AAP A

Javnost ogorčena zbog Hokijevih planova

Ministar trezora u senci Džoe Hoki prilično je uznemirio naciju prošle nedelje upozorenjem da bi "Australija trebalo da vodi računa koliko plaća za socijalnu pomoć".

Hoki je govorio tokom boravka u Londonu i kritikovao socijalna davanja u zapadnim zemljama, pozivajući države u razvoju, uključujući Australiju, da testiraju opravdanost isplata.

Džoe Hoki


Ovakav nastup predstavnika opozicije koja se nada osvajanju vlasti u narednom mandatu naveo je prvu ministarku Džuliju Gilard da reaguje. - Porodice bi trebalo da budu duboko zabrinute merama štednje koje najavljuje koalicije ukoliko bi došla na vlast - rekla je ona.


Istovremeno, organizacije koje se bave socijalnom brigom ističu da iznos od 122 milijarde koliko Australija troši svake godine na socijalne i druge naknade iznosi oko 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je skromno i trebalo bi da bude više. U evropskim zemljama, pomenuta izdvajanja su tri ili četiri puta viša.


Hoki nije konkretno objasnio na šta bi se i na koga sve odnosilo ovo rezanje pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, ali je istakao da primere treba tražiti u

Profit važniji od ljudi


Lider Zelenih Kristina Milni kaže da vizija Hokija upućuje na ulazak u svet u kojem se "psi međusobno jedu" i u kojem su profit važniji od ljudi.


- Logičan zaključak onoga šta Hoki kaže jeste da da nema univerzalne zdravstvene zaštite, nema univerzalnog prava na javno obrazovanje - navodi ona u svom saopštenju. - To je stvaranje sistema u kojem svaki čovek, žena i dete mora da brine samo o sebi i gde se ljudima u nevolji kaže da je njihov problem jer nisu radili dovoljno.

azijskim zemljama. Mnoge azijske zemlje, međutim, nude malu ili nikakvu socijalnu pomoć svom stanovništvu.


Ministar trezora je upozorio da će ukoliko troškovi socijalne brige budu rasli, budžet buduće vlade biti pod pritiskom ukoliko ta potrošnja ne bude ograničena.


- Trebalo bi da se uporedimo s ostalim susedima u Aziji, gde ljudi imaju daleko manja prava nego u Australiji - kazao je on.


Džulija Gilard je rekla da su ocene Hokija "prilično sumorne". Ona je takođe pokušala da njegovu izjavu poveže sa budućom politikom koalicije pod vladom koju bi vodio Toni Abot.


- Naša poruka australijskim porodicama jeste da želimo da ekonomija radi za vas i mi želimo da radimo s vama, da biste dobili usluge koje su vam potrebne - rekla je gospođica Gilard u četvrtak, tokom posete Pertu. - Nažalost, poruke Hokija i Abota familijama jesu da ukoliko nemate i ne možete da preživite, pokušajte da se snađete, a ako ne možete sami da se snađete, žao nam je, tim gore po vas.


Lider opozicije Toni Abot reagovao je izjavom da je Hoki jednostavno uputio na podatak da vlade treba da žive u okviru svojih mogućnosti.


- Način na koji laburistička vlada troši poslednjih nekoliko godina predstavlja opasnost da ćemo se naći u neodrživoj situaciji - kazao je on.


Ministri u laburističkoj vladi postrojili su se u odbranu australijskog sistema socijalne zaštite. Pomoćnik ministra trezora Dejvid Bredberi izazvao je koaliciju da navede koji vladin program bi mogao da se sreže prema primedbama Hokija.


- Meni ovo liči na trku do samog dna kad je reč o smanjenju izdvajanja i ukidanju pojedinih osnovnih struktura podrške koju imaju u australijskom sistemu socijalne zaštite - kazao je on.


Australijanci ne treba da odustanu od naknada iz socijalne zaštite, saopštila je ministarka finansija Peni Vong.

Ponosni na sistem


Šef australijskog Saveta društvenih službi Kasandra Goldi ističe da nacija treba da bude ponosna na sistem socijalne zaštite.


- Sada bi taj sistem trebalo nadograđivati, da povedemo računa u hitnom popunjavanju razlika u njemu, kao što su nacionalna šema osiguranja invalida, zubna zaštita i naknade za nezaposlene - kaže dr Goldi.


Debata bi trebalo da bude usmerena na eliminaciju poreskih rupa za bogate, nadoknadama u odnosu na primanja, kao i bolje usmereno trošenje, dodaje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online