Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.04.2012.
06:12
Beta A

Indija otvorila najveći azijski park solarne energije

Zapadnoindijska država Gudžarat aktivirala je najveće azijsko polje solarne energije, što je deo njenih napora da sa 600 megavata solarne energije ojača električnu mrežu u Indiji.

Završne pripreme pred otvaranje najvećeg azijskog parka solarne energije u Indiji
 

Solarni park u Gudžaratu prostire se na 1.200 hektara nenastanjene oblasti, i proizvodiće 214 megavata struje. On je veći od kineskog Golmudskog solarnog parka od 200 megavata. Ovaj indijski solarni park je ozbiljan podsticaj ambicijama Indije u domenu obnovljivih izvora energije.


Nju Delhi želi da do 2020. obnovljive energije počnu da čine najmanje 15 odsto njegovih energetskih kapaciteta, što je šest odsto više u odnosu na današnji kapacitet od 185 gigavata.


Novi solarni park je jedinstven, jer je u njegovoj izgradnji učestvovala 21 kompanija, uključujući i četiri iz SAD.


Generalni konzul SAD Piter Has rekao je na ceremoniji otvaranja parka u Gudžaratu da učešće SAD u tom projektu svedoči o njenoj posvećenosti kako čistoj energiji, tako i pomoći Indiji da zadovolji svoje sve veće energetske potrebe.


"Razvijanje izvora čiste energije je ključan, ne samo za razvoj, već i kada se radi o klimatskim promenama i energetskoj bezbednosti", rekao je Has.


Indija i dalje muku muči sa čestim restrikcijama struje na celoj svojoj teritoriji, a 400 miliona ili trećina od ukupnog broja njenih stanovnika i dalje nema uopšte struju. S druge strane, uprkos neizvesnosti kada se radi o zalihama uglja u budućnosti i sve većih cena, Indija planira otvaranje desetine novih termoelektrana.


Ali zbog svog oslanjanja na ugalj u ispunjavanju više od 55 odsto svojih energetskih potreba, Indija je postala četvrti svetski zagađivač. Kako bi smanjila svoje oslanjanje na fosilna goriva, Indija je 2009. pokrenula nacionalnu solarnu misiju, sa 19 milijardi dolara obećanih kredita, potrošačkih olakšica i oslobađanja od poreza, kako bi ohrabrila investicije.


Sa velikom količinom sunca i zemlje, posebno u pustinjskim državama Gudžarat i Radžastan, cilj Indije je da u narednih osam godina energija sunca počne da čini tri odsto njenih kapaciteta. Industrijski stručnjaci smatraju da će Indija najverovatnije nadmašiti taj cilj, i zapravo uvećati udeo solarne energije na pet do šest odsto.

Petak 20.04.2012. 13:10
Svaka cast Indiji za pametno ulaganje koje donosi prosperitet, i smanjuje zagadjenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online