Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.04.2012.
15:53
Beta A

Zemlje EU koje ne priznaju Kosovo treba da razmisle

Zahvaljujući sporazumu Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, članice EU koje nisu priznale Kosovo sada imaju priliku da na tu kartu zaigraju na novi način koji će im omogućiti ne samo da budu konstruktivne, već i da deluju proaktivno i strateški.

Zemlje EU koje ne priznaju Kosovo treba da razmisle

To se ocenjuje u analizi "Strateški pregled nepriznavanja Kosova: kako pomoći Srbiji i Kosovu da napreduju ka EU" čiji su autori direktor Centra za međunarodna pitanja iz Barselone Hordi Vaker i Fanes i direktor rumunskog Centra za evropske politike Kristijan Ginea.

Autori analize upozoravaju da pet zemalja EU koje još nisu priznale nezavisnost Kosova - Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka, četiri godine nakon proglašenja, rizikuju da sa tim adutom ostanu skrajnute, u defanzivnom položaju unutar Evropske unije.

Zemlje EU koje ne priznaju Kosovo treba bolje da prenesu svoje motive, kako unutar EU tako i na Kosovu jer upravo one imaju priliku da svoje
intenzivne četvorogodišnje napore iskoriste kao kapital koji će uložiti u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ocenjuje se u analizi.

Ali, dodaje se, sporazum Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova otvara vrata novoj šansi, jer pokazuje da i Srbija i Kosovo jasno žele da nastave da napreduju ka EU.

Sporazum otvara mogućnost da se napreduje bez straha od implicitnog
priznavanja Kosova, zahvaljujući formuli koju su prihvatili i Priština i Beograd. To je, ističu autori, i u Srbiji i na Kosovu stvorilo atmosferu svojevrsnog pritiska javnosti da ustupci koje su učinili daju konkretne rezultate.

U iščekivanju izbora u Srbiji možda je krajnje vreme da zemlje koje
nisu priznale Kosovo potraže nove strategije, svaka za sebe i da
iskoriste svoj specifičan položaj kako bi unapredile regionalne
integracije, navodi se u analizi.

Ta strategija, ističe se, morala bi da ima najmanje dve strane, jednu okrenutu Srbiji, a drugu Kosovu.

Srbija, kako se navodi, ne bi trebalo da bude ostavljena u poziciji da sama preduzima prve korake već bi je upravo zemlje koje ne priznaju kosovsku nezavisnost mogle ohrabriti da preduzima pomirljive korake koji bi je mogli približiti EU.

Autori analize takođe navode da i Kosovo i Srbija imaju budućnost u EU i da je njihovo "članstvo u EU u tesnoj međusobnoj vezi, iako ni jednoj ni drugoj zemlji neće biti dopušteno da onu drugu uslovljava ili blokira na tom putu".

Neke članice EU, pre svega Nemačka, dodaje se, javno su saopštile da Srbija "ne može imati i Kosovo i članstvo u EU" i zemlje koje ne priznaju Kosovo a podržavaju integraciju Srbije u EU trebalo bi da razmotre svoju taktiku u skladu sa tom novom situacijom.

Autori analize o cenjuju da su zemlje koje ne priznaju Kosovo u dobroj poziciji da doprinesu stvarnom napretku i Kosova i Srbije ka EU, a da bi iskoristile tu priliku, trebalo bi, kako prvo, da ostave po strani "strah od priznavanja na mala vrata".

Po mišljenju autora, sporazum Beograda i Prištine o predstavljanju Kosova treba iskoristiti jer "sada kada se u razgovoru došlo do obostrano prihvaćenog rešenja to može biti iskorišćeno da omogući Kosovu članstvo u organizacijama i da unapredi njegove odnose sa EU, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i
pridruživanju".

Treće, dodaje se, treba se fokusirati na integraciju Srbije i Kosova u EU jer se sve zemlje EU slažu da je njihova budućnost u EU bez obzira na status.

Stoga cilj ne treba da bude blokiranje priznanja ili podrška jednoj strani u odnosu na drugu, već zemlje koje ne priznaju Kosovo treba da iskoriste tu svoju manjinsku poziciju i da usmere Beograd i Prištinu prema reformamam i kompromisu, nužnim za njihovo pristupanje EU, navodi se u analizi.

Uz ocenu da stav pet članica EU koje ne priznaju Kosovo "mora da se poštuje" autori zaključuju da su, četiri godine posle proglašenja nezavisnosti Kosova, u trenutku kad i Srbija i Kosovo i njihovi međusobni odnosi prolaze kroz period važnih promena, te zemlje ostale u manjini u EU, bez jasnog stava o tome kako da iz defanzivnog položaja pređu u akciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2012. 16:57
Krajnje je vreme da se uozbilji ova država! Nikada u EU ! To su oni isti što nam bacaše bombe..što nas zatrovaše..što kupiše ta smešne pare sve što vredi u Srbiji.... Nikada kolonija bogatih zemalja! Imamo svoj ponos..ali moramo da radimo...a ne ovako...pola države na budžetu...pa se mi čudimo ko glasa za vlast!
Četvrtak 19.04.2012. 16:56
Nece u EU, ne priznajemo kosovo! A ustvari se eu sve vise preblizava i kosovo udaljava, da zahvalimo nasu vladu i politicare koima se sve vise pune dzepovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online