Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2010.
09:06
Vestionline A

Haićani besni i nasilni bez hrane

Među stanovnicima Haitija rastu tenzije dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana posle zemljotresa u kom je, prema procenama zvaničnika, život izgubilo 200.000 ljudi.

Očaj građana razorene prestonice Port-o-Prensa sve se više pretvara u bes zbog sporog dopremanja pomoći, a nisu retki ni slučajevi pljački i tuče izgladnelih stanovnika oko vreća sa hranom.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija, zadužen za mirovne misije, Alan Le Roj je upozorio da će glad samo pojačati probleme na Haitiju ukoliko pomoć ne stigne na vreme, ali je ocenio da je za sada situacija pod kontrolom.

"Bilo je incidenata sa ljudima koji su pljačkali ili se tukli za hranu. Oni su očajni jer su već tri dana bez hrane i pomoći", kazao je Le Roj. Ministar unutrašnjih poslova Haitija Pol Antoan Bjen-Eme izjavio je da bi žrtava razornog zemljotresa dostići 200.000.

"Mi smo već pronašli tela oko 50.000 poginulih, a očekujemo da bi njihov ukupan broj mogao biti između 100.000 i 200.000, iako nikada nećemo znati tačnu cifru", rekao je on agenciji Rojters. Državni sekretar za javnu bezbednost Aramik Luis rekao je da je oko 40.000 tela žrtava sahranjeno u masovnim grobnicama.

UN-ovi članovi koji su na terenu upozoravaju kako u distribuciju namirnica niko ne bi trebalo da ide bez odgovarajuće naoružane zaštite. Brazilska vojska koja vodi operaciju dopremanja namirnica ističe da preživele bez hrane, vode i smeštaja sve više hvata bes.

"Lešinare i kradu sve što se može“, rekao je 53-godišnji Haićanin o dešavanjima u gradu, koji još uvek čeka pomoć u iskopavanju zatrpanih članova porodice.

U zemljotresu je srušena i predsednička palata, najmanje osam bolnica i zdravstvenih centara, a prekinute su i komunikacijske veze i dopremanje struje. Situaciju je dodatno zakomplikovalo i urušavanje centralnog zatvora iz kojeg je pobeglo oko 4.000 zatvorenika koji slobodno lutaju ulicama.

Prepušteni ulici
Američki Stejt department je sinoć saopstio da je vlada Haitija pristala da ustupi privremenu kontrolu nad glavnim aerodromom u zemlji SAD kako bi ubrzala dostavljanje humanitarne pomoći. U međuvremenu, UN su uputile apel za pomoć Haitiju od više od 560 miliona dolara, od čega će skoro polovina biti potrošena na namirnice.

Razorni zemljotres, jačine sedam stepeni Rihterove skale, pogodio je Haiti u utorak, oko pet sati popodne po lokalnom vremenu. To je najjači zemljotres u toj zemlji u poslednjih 200 godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online