Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.04.2012.
04:44
K. Marković - Vesti A

Šta je istina: Država Viktorija brine o starcu, a sin o novcu?

Tvrdnja Mirka Jovanovića iz Ohrida da Australija prima kriminalce, a neće poštene ljude, krajnje je netačna i zlonamerna, tvrdi Jelena Gavranov iz Melburna, koja dugo poznaje Despota Jovanovića, čiji sin Mirko Jovanović sada pokušava da dođe u Melburn i preuzme staranje o teško bolesnom ocu.

Jelena Gavranov sa izvodom iz državljanstva Despota Jovanovića

Gospođa Jelena Gavranov, koja je dugogodišnja poznanica Despota Jovanovića i njegove prijateljice Marije Bradić, sa nevericom je pročitala ispovest Mirka Jovanovića da je Australija za njega zabranjena zemlja jer ga je odvojila od oca, koji onemoćao živi u staračkom domu u Sanšajnu, na zapadu Melburna.


- Kako neko ko je na ulicu izbacio rođenog oca, kada je otišao u Makedoniju, sada može tako da kaže. Neko ko je na aerodromu u Skoplju, bez prebijene pare, ostavio bolesnog, gladnog i uneređenog roditelja da sedam dana tamo sedi, sada ima obraz da traži da bude uz svog oca - vidno potresena kaže Jelena Gavranov.

- Mirko sada baca kamenje na Australiju, a zapravo je ova naša država platila Despotu put iz Makedonije, kada su ga izbacili na ulicu, da ga vrate i smeste u starački dom. Sinovi su ga ostavili na ulici - tvrdi Jelena Gavranov. Sagovornica "Vesti" kaže da je izjava Mirka Jovanovića još jedan pokušaj da dobije vizu za Australiji.


Naša sagovornica potvrđuje da je Despot Jovanović radio na železnici u Melburnu, da je nekoliko godina živeo sa ženom i decom u Springvejlu, ali i da se nakon toga iz njima poznatih razloga razdvajaju.
 

- Despotovoj ženi se ovde život nije sviđao. Ona je jednostavno pokupila decu, ostavila Despota i otišla u Makedoniju. On je radio, slao je novac deci i ženi. Takvu kuću u Ohridu oni nisu mogli da sagrade bez njegove pomoći. Zašto sada, kada mu je skoro kraj života, nisu zahvalni za to - pita se.
 

Čovek oko kojeg se podigla prašina: Despot Jovanović
 

Despota je upoznala preko prijatelja, Seke i Slavka Jakšića kod kojih je on u Nobl Parku iznajmljivao stan dok je radio. Potvrđuje i da je Despota pretukla policija, verujući da se kod njega krio odbegli kriminalac Pavel Marinof, poznat i kao Med Maks.
 

- Pisalo je o tome i u novinama, ali i on nam je rekao da nije dobio nikakvu odštetu. Despot je tražio 98.000 dolara. Potpuna je neistina da je neko uzeo Despotov novac - tvrdi Jelena Gavranov.
 

Despot je dva puta posetio Makedoniju u želji da živi sa svojom porodicom.
 

- Tokom prve posete Ohridu, 2003. ili 2004. godine, kada su videli da on nema pare, izbacili su ga napolje. Tako nam je Despot pričao kada se vratio. Zahvaljujući nekoj njegovoj sestri u Makedoniji, nije ostao na ulici, ona ga je prihvatila, ušparala mu je malo para i vratila ga je za Australiju - kaže gospođa Gavranov.
 

Posle ovog povratka, Despotu je zdravlje naglo počelo da se narušava, ali i pored svega odlučuje da se ponovo vrati u Makedoniju da bi bio sa svojima.
 

- Slavko Jakšić, kod koga je Despot iznajmljivao stan, javio je Mirku u Ohridu da kreće na put, a da sa njim polazi i Despot. Mirko mu je poručio: Šta mi ga dovodiš, on meni ne treba. Neka ga ima onaj koje dobio i uzeo njegove pare i neka ga gleda - kaže Jelena.
 

- Despot je ipak sa prijateljem Slavkom pošao kod sinova. Kupili su mu avionsku kartu preko Švajcarske, a u agenciji su zaboravili da mu treba viza za Makedoniju. Po dolasku u Skoplje - kaže Jelena Gavranov - nastaju Despotove nove muke. Na aerodromu je sedeo šest ili sedam dana. Na kraju, policija mu je pronašla pasoš, sinovljevu adresu i odvezli su ga u Ohrid. Sin je odbio da ga primi, tvrdi Jelena.

Njegovi poznanici, među kojima i Jelena, obavestili su nadležne da pomognu nesrećnom čoveku.

- Za tri dana Despot je bio u Melburnu, na aerodromu su ga čekale Hitna pomoć i policija. Odmah su ga prebacili u bolnicu. Pronašla sam Despota u bolnici, ali me je teško prepoznao - kaže Jelena Gavranov. Posle nekoliko meseci država mu je organizovala smeštaj u staračkom domu, gde se i sada nalazi.

Pare preče od oca

- Despot nam je govorio: "Sinovi mi samo traže pare, hoće da dođu ovde. Kada im kažem da bi došao malo tamo, oni mi kažu: 'Ne. Samo šalji pare.' Njih su samo interesovale pare, a ne otac. Pa od čega su sagradili kuću u Ohridu ako im nije slao pare dok je radio.

 

Kasno za spajanje familije

- Australija nije toliko naivna država, oni su platili troškove da vrate Despota iz Makedonije. Šta sada Mirko traži, ujedinjenje familije? Posle onoga što su mu uradili, kakva je to familija?! Za Despota je najbolje da bude u staračkom domu. Sa kim da živi? Pa i sin da ovde dođe, od čega će on ovde da živi, da bude na teretu države? Njima je samo stalo do vize, ni do čega drugog - izričita je Jelena Gavranov.

- Da se ja pitam, nikada Mirku ne bih dozvolila da dođe u Australiju. To je moj razlog obraćanja javnosti. Ovo što radi nije lepo. Pozvaću ga telefonom u Makedoniju i reći mu istinu. Ne volim neistinu - zaključuje Jelena Gavranov.

Starateljstvo nije moguće

Država Viktorija je preuzela brigu o Despotu Jovanoviću, tako da oni donose sve odluke u njegovo ime i korist.


- Mirko mora da zna da više nikada neće dobiti starateljstvo nad ocem. Te njegove tvrdnje da je imao pare i zvanično nisu tačne. Utvrđeno je da on nema nijednog dolara, ostalo je samo nešto njegovih ličnih stvari. I to se ubuđalo i istrulilo, pa smo na kraju morali da bacimo i od svojih para kupimo mu veš, čarape i odeću. Svako je od njegovih prijatelja kupio ponešto za Despota.


Pomoć Marije Bradić

Despotov sin Mirko je u pismu dostavljenom "Vestima" uperio prst u Mariju Bradić, koja je navodno potrošila novac njegovog oca. Jelena Gavranov izričito tvrdi da je to još jedna velika neistina sa Mirkove strane.


- Marija Bradić družila se sa Despotom, koji joj je pomagao oko nabavke iz prodavnica, ali su oboje voleli da se kartaju i uživaju u alkoholu. Nisu bili venčani. Despot je živeo sam, gde je stigao tu je nešto pojeo. Čim bi ustao išao bi po novine, a onda pravac kladionica. Marija Bradić ga je primila kod sebe iz nekog sažaljenja. Bila je udovica, bez dece, prodala je kuću u okolini Sanšajna, preselila se u Nobl Park.

Dok je bilo para od njene prodate kuće trošilo se. Veza između Despota i Marije nije uvek bila baš i skladna. Kada je ponestalo para, počeli su i problemi, svašta se dešavalo, izbacivala je Despota. Na kraju je Marija završila u državnom stanu - kaže Jelena. Marija Bradić danas je teško obolela i nalazi se u staračkom domu u Dandenongu.


- Marija je izdržavala Despota, a ne kao što tvrdi Mirko da mu je ona uzela pare. Ukoliko je Despot i imao neke pare, on je sve to slao njima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2012. 11:58
Neverovatno je, ali i istinito, koliko parazita ima u ljudskom obliku. Sve su nesto drugi krivi za licne podlosti a "zapad" dobro dodje i najpogodniji je za bacanje smeca (ko razume shvatice). Ovakvih slucajeva ima na hiljade po onoj staroj "ako te neko zaj****e onda onaj u tvojoj blizoj okolini".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online