Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2012.
16:06
Beta A

Prodavali žene Srbima za nemačka dokumenta

Policije Austrije, Nemačke i Srbije zajednički su uspele da uhvate pripadnike mnogočlane bande koja je godinama obezbeđivala lažne venčane listove i time neosnovane dozvole boravka u zemljama Evropske unije (EU) za građane Srbije.

 Prodavali žene Srbima za nemačka dokumenta

Kako piše list Zidojče cajtung, članovi bande su godinama "angažovali" žene koje su u Austriji živele kao beskućnice, često i zavisne od droga ili se bavile prostitucijom, da
se formalno udaju za muškarce iz Srbije na osnovu čega su oni onda dobijali boravak u Austriji.

Prema navodima policije, istraga protiče izuzetno sporo i teško, jer vlasti sada žele da provere sve brakove sklopljene između državljana Srbije i Austrijanki od 2007. godine. Do sada je već utvrđeno da je 71 tako sklopljeni brak bio lažan.

 

Protiv svih je pokrenut istražni postupak, 17 osoba je već osuđeno na novčane ili zatvorske kazne.

 

U Minhenu, gde su tako "oženjeni" muškarci iz Srbije potom "zapošljavani" u nepostojećoj firmi, istraga protiče još sporije, a vlasti strahuju da su tamo do sada uhvaćeni "klijenti" ove bande samo "vrh ledenog brega", jer načelno je bilo moguće da se prijave u
bilo kojoj opštini bilo gde u Nemačkoj.

Mnogi od njih su se potom, navodno zaposleni u firmi za čišćenje u Minhenu koja je postojala samo na papiru i pripadala takođe članovima iste bande, prijavljivali u tom gradu na jugu Nemačke.

Naime, pridošlice sa obezbeđenim poslom, dobijaju dozvolu boravka ne samo na dve, već na pet godina.

Prevaru su najpre uočili upravo zaposleni u uredu za prijavljivanje u Minhenu pitajući se gde žive navodne supruge ljudi iz Srbije, listom oženjenih Austrijankama.

Od građana Srbije koji su želeli da po svaku cenu dobiju papire u zemljama EU članovi bande, koju su činila dva brata, sin jednog od njih i dalji rođaci, naplaćivali su i do 18.000 evra.

Ljudima u Srbiji nudili su "kataloge" sa slikama žena, mogućim "kandidatkinjama" za udaju. One su potom odvođene u Srbiju i dokumente o udaji potpisivale ne razumevajući često nijednu reč sadržaja. Delimično su od njih uzimani i samo lični dokumenti i na osnovu njih falsifikovani venčani listovi.

Pri tome, najčešće te žene nisu čak ni dobijale novac koji su im članovi bande obećavali za "uslugu", naveo je za Zidojče cajtung glavni istražitelj policije u Beču Robert Štoc.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online