Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.03.2012.
13:47
Smedia A

Anonimusi "ubijaju" Internet 31. marta?!

Grupa hakera Anonimus je za 31. mart najavila kako će njeni članovi "zaustaviti internet". "Operacija pomračenje" već je izazvala mnoge rasprave na internetu, a najzanimljivija je ona na koji način će hakeri "ugasiti" mrežu.

Foto: Arhiva
 

Britanski profesor sa univerziteta Surrey i stručnjak za "sajber sigurnost" Alan Vudvard napisao je za BBC nekoliko mogućih scenarija na koji će način hakeri pokušati da sruše Internet, prenosi index.hr.

Sami hakeri tvrde da će onesposobiti "Domain Name System" ili DNS, koji internet deli u pojedine domene. DNS 'prevodi' ono što upisujete u svoj pretraživač (npr. S media.rs) u ono što internet zaista koristi, odnosno IP adresu. Pročitajte u nastavku teksta o "predlozima" profesora Vudvarda:

DDOS napadi

DNS bi se mogao nazvati telefonskim imenikom interneta. "Ako uspete da sprečite pristup telefonskom imeniku tada možete da učinite web beskorisnim", piše Vudvard.

Dodaje kako se teorija koja stoji iza ovakvog napada oslanja na činjenicu da DNS ima strukturu drveta: počinje sa 13 servera na vrhu i svaki od njih "komunicira" sa nižim nivoom, koji potom prelazi na još niži i tako dalje. Woodward dalje kaže da, kada se pojavila pretnja "pomračenja" interneta, mnogi su posumnjali da su hakeri uspeli tačno da lociraju servere na vrhu.

"Oteće" vaše kompjutere, a vi nećete ni znati

Takve napade je stručnjak iz kompanije za računarsku sigurnost Sophos Graham Cluley opisao kao kada bi "15 debelih muškaraca pokušalo da prođe kroz vrata koja se okreću u trgovačkim centrima i onda se u jednom trenutku više ništa ne kreće". Woodward piše kako je jedan od načina da hakeri "proizvedu" dovoljno prometa na tim serverima je da "otmu" druge kompjutere koji će slati promet. Sumnja kako bi mogli virusima da zaraze druge kompjutere koji bi potom slali "promet". "Nevini korisnici možda te akcije nikada ne bi bili svesni", piše Woodward.

Ovu tehniku su hakeri koristili za sprečavanje pristupa stranicama Interpola početkom 2012. godine, a stručnjaci kažu da sa dovoljno "prometa" se gotovo sve stranice mogu srušiti.

DNS će okrenuti protiv njega samog

Vudvard piše da je siguran da se najviši nivoi DNS-a mogu držati zaštićenim, ali ističe i kako će nastati potencijalni problem, ako hakeri na neki način naprave da i DNS učestvuje u rušenju interneta.

Objašnjava da se to može procesom nazvanim "preterivanje" koji iskorišćava činjenice da na upit DNS šalje više informacija nego što je bio zahtev i da je relativno lako "falsifikovati" adresu sa koje je upit poslat. Hakeri bi prvo trebalo da identifikuju sistem koji napadaju i stvore "vojsku 'botova'". Tada bi ta mreža slala veliki broj zahteva DNS-u koji bi na njih odgovarao, što bi rezultiralo da se sve veća količina podataka "ispaljuje" na metu i čini je zagušenom.

Nećete moći na internet

Vudvard na kraju upozorava da ako hakeri uspeju da naprave da DNS napadne sam sebe uz tehniku "preterivanja" tada će veliki deo interneta postati nestabilan i sprečavati sve nas da se spojimo na sisteme na koje se dnevno oslanjamo. "Pa, za one koji kažu da je naš Domain Name Service siguran i ne može da se koristi za onesposobljavanje interneta, ja kažem, nikad ne reci nikad", zaključuje Vudvard.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 14:08
E eto ukinuće internet, a čime će se oni onda baviti?
Sreda 28.03.2012. 17:08
Terorizam! Gadafi! Iran! Anonimusi! Narode,opasnosti su na sve strane,moramo da vas zastitimo! Saradjujte sa nama! budite nasi sledbenici! Odreknite se Hrista! Svi,ceo svet mora biti ujedinjen globalizmom! Stvoricemo novi Vavilon! Jedan narod,jedna vlada,jedna moneta,jedna crkva! Novi svetski poredak! Samo ste u tom poretku bezbedni od zlih anonimusa! Na svu srecu postoji nezavisni medij-internet,pa im nece ici bas kao po loju.a sve ako anonimusima nije cilj da ugase internet,hahahahaha,kakva sprdnja.
Sreda 28.03.2012. 18:07
gluposti....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online