Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 21.03.2012.
21:07
Slobodna Evropa A

Kanađani našli lek protiv raka, farmaceutske firme ga odbijaju

Naučnici sa Univerziteta Alberta izlečili su rak korišćenjem vrlo jednostavne tehnike. Za lečenje je potreban dihloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremećaje metabolizma, pa ne postoji strah od nuspojava ili neželjenih dugoročnih efekata. Ovaj lek nije potrebno patentirati, tako da ga svako može upotrebljavati brzo i jeftino, za razliku od skupih lekova protiv raka koje nude velike farmaceutske kompanije.

Kanađani našli lek protiv raka, farmaceutske firme ga odbijaju
 

Kanadski tim je DCA testirao na ljudskim ćelijama i dokazao da je ova supstanca uspešno savladala rak pluća, grudi i mozga, dok su sve zdrave ćelije prošle bez oštećenja.

Nedavno su i kubanski naučnici objavili da će vakcina "cimavaks - efg", protiv raka pluća u poodmaklom stadijumu, za dva meseca biti dostupna i pacijentima u Srbiji,

Eksperimenti su vršeni na laboratorijskim životinjama kod kojih se deo organizma zahvaćen ćelijama kancera smanjio kada su im u vodu za piće stavljali DCA.

U ljudskim ćelijama postoje prirodni mehanizmi za borbu protiv tumora - ćelijske organele mitohondrije. Međutim, neophodno ih je podstaći da bi obavljale svoju funkciju.

Naučnici, koji su smatrali da su mitohondrije oštećene i neaktivne u borbi protiv raka, svoja istraživanja su usmerili na glukolizu, koja je manje efikasna u borbi protiv raka a stvara veće troškove.

Bez patenta nema zarade

Lečenje uz pomoć DCA ne oslanja se na glukolizu nego na mitohondrije, koje podstiče na borbu protiv ćelija raka.

Ovaj efekat dozvoljava reaktivaciju procesa koji se naziva apoptoza. Mitohondrije u sebi imaju program za samouništenje koji se aktivira kada se radi o ćelijama raka.

Bez apoptoze tumori brzo i neobuzdano rastu jer njihove ćelije odbijaju da se "ugase". Funkcionalne i aktivirane mitohondrije, zahvaljujući DCA, pokreću taj proces i jednostavno uništavaju ćelije raka.

Isključivanjem procesa glukolize telo proizvodi manje mlečne kiseline, pa se oštećeno tkivo oko ćelija raka ne raspada i ne stvara podlogu za nove tumore.

Farmaceutske kompanije ne ulažu u ova istraživanja jer metodu DCA nije moguće patentirati, a bez patenta ne mogu zaraditi novac.

Ignorišući velike kompanije, ovu metodu bi sada trebalo da počnu da istražuju nezavisne laboratorije kako bi potvrdile otkrića i proizvele lek.

Sav istraživački rad mogao bi biti obavljen u saradnji sa mnogobrojnim fakultetima širom sveta, kojima bi bilo drago da učestvuju u takvom istraživanju i pomognu u razvoju efikasnog leka protiv raka.

Sreda 21.03.2012. 21:27
Normalno da to neodgovara svetskoj farmaceutskoj mafiji koja najviše zarađuje na neefikasnim lekovima za teška oboljenja
Sreda 21.03.2012. 21:14
Кубанци то имају одавно...
Sreda 21.03.2012. 22:33
Pa bogatasi mi najradije da mogu da kupe zivot od siromaha pa da zive po 500 god.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online