Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.03.2012.
14:54
Vestionline A

I Britanija na rasprodaji - autoputeve nude Kinezima

"Kako da uradimo više, kada nemamo dosta novca?", pitanje je koje je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron postavio uoči objavljivanja budžeta za 2012. godinu. U zemlji čiji je visoki AAA kreditni rejting klimav, a ekonomski rast dugo očekivan i preko potreban, britanski premijer odlučan je u preduzimanju drastičnih mera koje bi donele pozitivne promene u ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva. Najviše pažnje javnosti privukao je njegov plan za privatizaciju mreže autoputeva.

Britanci ljuti jer smatraju da im putevi pripadaju po rođenju

"Moramo biti ambiciozniji. Zašto ostali delovi infrastrukture - na primer vodovodi - jesu vođeni kapitalom privatnog sektora, a putevi u Velikoj Britaniji traže da ih finansiraju isključivo javne financije?", rekao je Kameron najavivši da je već zatražio studiju izvodljivosti čiji će se rezultati znati u jesen.

Ovakav smeli potez je neizbežan, tvrdi premijer, uzimajući u obzir loše stanje britanske infrastrukture i javnih finansija.

Pročitajte još:

 

"Istina je, mi zaostajemo za svojim konkurentima. I zaostajemo za sjajnom i vodećom tradicijom utemeljenom od strane onih koji su došli pre nas. Danas postoji hitna potreba da se popravi decenija degradacija naše nacionalne infrastrukture i da se gradi za budućnost s jednakim samopouzdanjem i ambicijom kao što su jednom imali naši preci u viktorijansko doba", rekao je Kameron.


Prema ranijim pretpostavkama bankara NM Rotšild, ovakva privatizacija autoputeva mogla bi da donese finansijsku injekciju od stotinu milijardi funti. Osim novca, Kameron smatra da bi privatno finansirani putevi doneli bolju infrastrukturu i manje zagađenja.

Ministar finansija Džordž ozborn nedavno je, u potrazi za investicijama u infrastrukturu Britanije, putovao u Kinu. Posle te posete zaključak je javnosti da je britanska mreža puteva pripasti Kini. Prve reakcije uglavnom su negodovanje - Britancima se ne sviđa ideja da će uskoro morati da plaćaju putarinu. Kameron, međutim, poručuje da za postojeće puteve neće dopustiti uvođenje putarine, već samo za nove izgrađene novcem privatnih fondova.

Javnosti se ne sviđa ni ideja da će ono što im rođenjem pripada, pripasti nekom drugom. No, sličnim je i, pokazalo se uspešnim, modelom privatizirana voda, nešto s čime su se izgleda vremenom pomirili.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 15:10
Енглезима се не гаде ни руске, ни кинеске паре, како видимо, као неким несрећницима овде.Шта кажу еврофанатици, њихов Ел Дорадо (ЕУ) напредује крупним корацима, а Кина и Русија пропадају?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online