Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.03.2012.
08:14
Vesti A

"Jahu" plaća Trkulji oko 300.000 dolara

Presudom Vrhovnog suda Viktorije vlasnik poznatog internet pretraživača "Jahu Inc". i "Jahu 7 Ptx, dužni su da Miloradu Trkulji iz Melburna plate odštetu u visini od 225.000 dolara, plus kamatu u visini od 14.009 dolara i pravne troškove.

Jahu pretraživač ga povezuje s kriminalom: Pokrenuo i dobio spor, Milorad Trkulja

Stanovnik Melburna pokrenuo je pravni spor, jer su ga, kako se tvrdi u tužbi, povezali sa kriminalom nakon što se njegovo ime ukuca u ovom pretraživaču interneta. U tužbi Milorad Trkulja je između ostalog tvrdio da se pretragom njegovog imena na "Jahu" pretraživaču on povezuje sa melburnskim podzemljem, i da su ga time uporedili sa kriminalcima.


U presudi Vrhovnog suda Viktorije, koja je saopštena u sredu, 15. marta, zaključeno je da tužena strana treba da plati odštetu u visini od 225.000 dolara, kamatu od 14.009 dolara kao i pravne troškove, čija se visina procenjuje na preko 50.000 dolara.


Presuda za klevetu protiv internet pretaživača predstavlja sudski presedan u zakonodavstvu Australije, ali i svetu, navodi se u saopštenju advokata posle ove odluke. Milorad Trkulja je tužio i internet pretraživač Gugl Inc i Gugl Australian, a suđenje je zakazano za 4. jun 2012.


Predstavnici internet pretraživača Jahu nisu komentarisali presudu Vrhovnog suda.


Kako je prošle godine pisala štampa, Milorad Trkulja je preživeo pokušaj atentata u junu 2004. godine, kada je ranjen u leđa u restoranu Konak u Sent Albansu. Tada je na njega pucao nepoznati napadač. Policija nikada nije mogla da poveže ovaj pokušaj ubistva sa ratom u melburnskom podzemlju, a Trkulja veruje da ga je pretraživač Gugl oklevetao.


Pravni stručnjaci navode da, ukoliko Milorad Trkulja dobije spor, onda to može da
naširoko otvori vrata svim potencijanim korisnicima intereneta da tuže kompanije za pretraživanje, ukoliko dobijeni rezultati nisu po njihovoj volji. To bi onda primoralo Gugl i druge portale za pretraživanje interneta da ulože pozamašna finansijska sredstva kojima bi se proveravao sadržaj svih javnih internet stranica koje sadrže materijal koji bi potencijalno imao klevetničku prirodu.
 

Ko stoji iza atentata

 

Kako je prošle godine pisao "Sandej Herald san" Milorad Trkulja je tokom poslednjih šest godina pokrenuo 17 sudskih parnica. Takođe, u dokumentima stoji da Trkulja veruje da je srpski pravoslavni sveštenik pokušao da ga ubije u atentatu, ali policija pre veruje da se radi o nekome koga je Trkulja tužio, neko kome duguje ili ljubomorni suparnik. Trkulja tvrdi da je curenje policijskog izveštaja u javnost urađeno sa ciljem kako bi mu uništilo reputaciju i da je jedan od detektiva koji su se bavili istragom oko pokušaja njegovog ubistva, korumpirani policajac Toni Jurić, koji je kasnije osuđen na zatvorsku kaznu. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 06:25
Ovaj je pre neku godinu imao svoj sajt koji je uveseljavao Srbe u Australiji,jer je postavljao slike raznih Svestenika u svakakvim pozama i mestima,i mnogo ljutio Svestenike. On je tuzio i Vladiku SPC Irineja Dobrijevica,jer smatra da je protivzakonito izbacen iz clanstva neke od Crkvi SPC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online