Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 14.03.2012.
07:11 >> 16:45h
Srna A

Švajcarska: U sudaru poginula 22 deteta!

Najmanje 28 osoba, među kojima 22 dece, poginulo je kada je autobus sa belgijskim đacima, koji su se vraćali kući sa skijanja, udario u zid tunela na jugu Švajcarske. Lekari se bore za život još dvoje đaka.

Autobus sa 52 ljudi, uglavnom đaka od oko 12 godina iz Lomela i Everlea u Flandriji, udario je u tunel noćas u kantonu Vale, koji se granici sa Italijom, saopštila je policija rano jutros na konferenciji za novinare. U nesreći su poginula i oba vozača. Uzrok nesreće još nije poznat, navela je policija.

To je bio jedan od tri autobusa kojima su se đaci vraćali sa skijanja u Val d'Anivijeru, druga dva su se vratila u Belgiju.

Belgijski mediji navode da je se nestreća dogodila o nedavno otvorenom tunelu, jako dobro osvetljenom, a da je prevoz đaka vršen najnovijim tipom autobusa, unajmljenom kod pouzdane transportne kompanije.

Nije jasno da li su deca imala vezane sigurnosne pojaseve, ali prvi snimci pokazuju gotovo potpuno smrskano vozilo.

Nesreća se dogodila nakon sat i po vožnje, pa se pretpostavlja da umor vozača ne bi trebalo da bude problem.

Autobus je frontalno udario u stenu tunela kod mesta gde se tunel račva u dve cevi i blizu mesta gde je jedno od osam sigurnosnih proširenja u tunelu.

Policija ima snimke iz tunela na kojima istražitelji rade, prenose belgijski mediji

Članovi porodica nastradalih pristižu na mesto nesreće

Na jutrošnjoj konferenciji za štampu lokalni komandant policije rekao je da se nikad nije dogodila ovako teška nesreća i da su čak i spasioci, navikli na razne teške stvari, potpuno potreseni.    

Švajcarski tužilac Olivije Elsig rekao je da je autobus bio "nov ili potpuno nov" i da je bio opremljen sigurnosnim pojasevima.

Elsig je rekao da je ograničenje brzine u tunelu 100 kilmetara na čas, a da je autobus prvo udario u desnu stranu zida tunela, da bi zatim direktno udario u zid kojim je ograđen prostor za zaustavljanje u slučaju opasnosti.

"Ova drama će potresti celu Belgiju", rekao je belgijski ambasador u Švajcarskoj Žan Luiks, prenosi agencija ATS.    

Belgijski premijer Elio Di Rupo na putu je ka mestu nesreće. "Ovo je tragičan dan za celu Belgiju", rekao je Di Rupo.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je uputio izraze saučešća porodicama nastradalih belgijskih građana i vladi, naglasivši "ogromnu tugu i duboko uzbuđenje" zbog ove tragedije. Francuski predsednik je u poruci rekao da je to "najstrašnija drama" i preneo spremnost francuskih vlasti da Belgiji pruže svu moguću pomoć.

Poslanici Evropskog parlamenta jutros su u Strazburu minutom ćutanja odali poštu poginulima u udesu belgijskog autobusa u Švajcarskoj.

Oko 200 spasilaca radilo je čitavu noć, a 12 kola hitne pomoći i osam helikoptera prevozili su povređene u bolnicu.

Više članova porodica se očekuju da stignu u Vale gde je formiran štab za psihološku pomoć da ih primi. Za porodice žrtava obezbeđena je i posebna telefonska linija preko koje mogu da saznaju informacije o nesreći.  

Belgijsko ministarstvo odbrane je objavilo da će obezbediti dva aviona kako bi porodice žrtava kasnije danas mogle da odlete na mesto nesreće.   Ovo je jedna od najtežih nesreća u Švajcarskoj od 1982. godine kada je 39 nemačkih turista poginulo kada je voz udario njihov autobus.


U planinskim predelima Švajcarske i ranije su se događale teške nesreće. Jedan autobus se 2005. godine survao u klisuru u Valeu i tada je poginulo 12, a povređeno 15 osoba. Jedan kamion je 2001. udario u zid tunela Gothard u Alpima i zapalio se, a poginulo je 11 ljudi.

Sreda 14.03.2012. 09:05
Nema dobrog dana kad ti jutro počinje užasnom vešću i nema veće nesreće nego kad roditelj izgube dete!
Sreda 14.03.2012. 11:44
Tragicno...Saucesce porodicama sirote decice..
Sreda 14.03.2012. 10:48
мислим да не постоји реч која може да опише ову ужасну трагедију...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online