Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 13.03.2012.
14:35
Press A

Zbog nošenja krsta ostale bez posla

Vlada Velike Britanije tvrdi da hrišćani nemaju pravo da nose krst na radnom mestu i spremna je da taj stav brani i u Strazburu. Slučaj su pokrenule dve žene, Nadija Eveida i Širli Čaplin, pošto su kažnjene jer su odbile da skinu svoje religijske simbole.

Nadija Eveida: Moj krst je moja stvar

Eveida, radnica vodeće britanske avio-komapnije, zamoljena je da, dok je na poslu, prekrije krst, a kada to nije učinila, poslali su je na neplaćeno odsustvo. Širli Čaplin je medicinska sestra koja je iz istog razloga premeštena na drugo radno mesto.

Ove dve žene pokušavaju da dokažu kako se radi o diskriminaciji, dok je vlada zauzela stav da poslodavci imaju pravo da zabrane svojim radnicima nošenje krsta na poslu, jer "to ne predstavlja bitan segment vere", odnosno vera im ne nalaže nošenje religijskih simbola na radnom mestu.

Pošto su izgubile spor pred britanskim sudovima, ceo slučaj je stigao do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji treba da odluči da li je ovim aktom povređen član 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima, na koji su se pozvale kažnjene žene. A u njemu stoji da je "svakom zagarantovano pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti; ovo pravo uključuje pravo na promenu vere ili ubeđenja i slobodu da čovek, bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, upražnjava svoju veru ili verovanje, u bogosluženju, nastavi, običajima i obredom."

Eveida i Čaplin tvrde da su im zabranom nošenja krsta i raspeća Hristovog na radnom mestu grubo narušena ljudska prava, kao i pravo da ispovedaju svoju veru.

Slučaj je ustalasao javnost u Britaniji. Bivši kantaberijski biskup Lord Keri optužio je vlast da "diktira" hrišćanima način ponašanja, a ovaj slučaj je, prema njegovom mišljenju, dokaz marginalizacije hrišćanstva.

Sve je to zbog gej brakova
 

Mnogi veruju da je ovakav stav vlasti povodom slučaja "Hristovo raspeće na radnom mestu" u vezi sa napadima tamošnje katoličke crkve na Kameronov kabinet zbog namere da se legalizuju istopolni brakovi.

Konzervativci su nameru da to učine obznanili još tokom predizborne kampanje i od tada traju trvenja sa crkvom. Sam premijer Dejvid Kameron je na partijskoj konferenciji u oktobru prošle godine istakao kako je njegov lični stav da je vreme da se u Velikoj Britaniji okonča zabrana gej brakova.

"Ljudi treba da prigrle istopolne bračne zajednice upravo zbog svog konzervativizma i posvećenosti porodičnim vrednostima, a ne uprkos njima", rekao je tada Kameron, obraćajući se svojim stranačkim kolegama i članstvu, koje je po prirodi stvari desnije orijentisano.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 14:50
Сатанистичка држава.
Utorak 13.03.2012. 16:33
Vera se nosi u srcu, ne na odeći.
Utorak 13.03.2012. 17:26
Ako treba paziti da ne proviri krst ispod odece..pogotovo leti...to je zalosno...To nije demokratija...zasto bi smetao nekome krst,avidova zvezda,mesec....to je licna stvar... Ovo sve vodi ka globalizaciji mozga..prave od nas robote koji su svi isti..odani jedinoj religiji koja je dozvoljena..globalizmu.... Da okacimo svi onu masonsku piramidu jelll???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online