Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.03.2012.
10:18
Srna A

Dozvola za ubijanje Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države prvi put su definisale i odredile kada "mogu ubijati američke državljane" koji kuju zaveru protiv svoje zemlje....

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je da američki građani u inostranstvu mogu biti "meta smrtonosnog napada" ako postoji neposredna pretnja za zemlju.

Američki građani u inostranstvu mogu biti "meta smrtonosnog napada" ako postoji neposredna pretnja za zemlju: Državni tužilac SAD Erik Holder i predsednik Barak Obama
 

Administracija američkog predsednika Baraka Obame bila je predmet kritika grupa za građanske slobode kad je u septembru 2011. ubijen islamistički sveštenik Anvar al Avlaki, rođen u SAD. Međutim, Holder je rekao da su SAD "bile u ratu", tako da nije bilo potrebno odobrenje suda.

U govoru na Pravnom fakultetu u Čikagu on je rekao da će primena "smrtne kazne" biti regulisana zakonima rata, ali vlada ponekad mora da deluje brzo i da je nepraktično tražiti dozvolu suda.

"Vojni i civilni zvaničnici moraju često da donose odluke na licu mesta koje uključuju postojanje alternativnih rešenja, mogućnost kolateralne štete i druge procene", rekao je Holder i dodao da sve to zavisi od stručnog mišljenja i neposrednog pristupa informacijama.

Holder je istakao da će sila biti primenjena ako je meta viši pripadnik Al kaide ili srodne organizacije, ako mete nije moguće uhapsiti i ako su preuzete mere da se izbegnu nepotrebne druge žrtve.

"Amerikanci zaduženi za ubistva, ne mi"

"Princip humanosti traži od nas da upotrebimo oružje koje neće izazvati nepotrebnu patnju. Ovi principi ne zabranjuju upotrebu tehnološki usavršenog oružja", rekao je on.

Da podsetimo, SAD su razvile bespilotnu letelicu za napade na lidere Al kaide u Avganistanu i Pakistanu.

"Žalosna realnost je da će naša zemlja nastaviti da se suočava sa terorističkom pretnjom, koja ponekad dolazi i od naših državljana", rekao je Holder i dodao da - kada takvi pojedinci uzmu oružje protiv ove zemlje i pridruže se Al kaidi u napadima na druge Amerikance - onda mora da postoji samo jedan realističan i odgovarajući program.

"Moramo u skladu sa Ustavom preduzeti korake da ih zaustavimo. U ovom opasnom trenutku ne možemo priuštiti da čekamo dok se sprovode opasni planovi", rekao je Holder.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.03.2012. 10:54
Sve je vise gradova po Americi u kojima je riskantno ziveti,posebno Detroit,i nema to veze sa terorizmom,nego sa bedom,nezaposlenoscu,gladi. Zapita li se neko kako to da 20 miliona je bez posla,kriminal najveci na svetu i ostala bezakonja,a narod presrecan? Da nije tu u pitanju diktatura,ugusivanje svih demokratskih vrednosti sa kojima se Ameri ponose i naturaju drugima, dakako demokratski ih bombarduju i pljackaju im prirodne resurse.
Utorak 06.03.2012. 11:48
Cim vidim garave na vrlo visokim funkcijama u americkoj vladi, odmah mi je jasno da se oni tu bas nista ne pitaju, jer ni nemaju nikakvu pozadinu. Neki ih nazivaju "house slaves" (kucni rob). Bilo ih je povise u zadnjoj deceniji - Kolin Pauel, Kondoliza Rajs, Obama...
Utorak 06.03.2012. 13:17
Valjalo bi iskopirati ovo i na nase....xm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online