Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.03.2012.
17:21
Beta A

EU: Žene po zakonu direktorke javnih preduzeća

Evropska unija se bliži uvođenju obaveznih kvota zastupljenosti žena u upravnim odborima vodećih javnih kompanija, da bi se poboljšali poslovni rezultati firmi.

EU smatra da će javna preduzeća biti efikasnija kada njima zavladaju žene

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding rekla je da bi, sadašnjim tempom, ženama bilo potrebno 40 godina da zauzmu 40 odsto mesta u upravnim odborima vodećih evropskih kompanija.

Ona je podsetila na rezultate istraživanja, prema kojima kompanije sa jednakim brojem ženskih i muških rukovodilaca ostvaruju 56 odsto veći poslovni profit u odnosu na kompanije koje vode isključivo muškarci.

"Pre godinu dana tražila sam od kompanija da dobrovoljno povećaju zastupljenost žena u svojim upravnim odborima", rekla je Redingova i dodala da, međutim, do sada nije došlo do zadovoljavajućih rezultata u tom domenu.

Evropska komisija, izvršno telo EU, saopštila je da su u poslednjih 12 meseci samo 24 kompanije potpisale jemstvo da će do 2015. godine žene imati 30 odsto mesta u njihovim upravnim odborima. Do 2020. taj broj trebalo bi da dostigne 40 odsto.

Jedno od sedam mesta, ili manje od 14 odsto, u upravnim odborima trenutno zauzimaju žene, navela je Evropska komisija. To je samo blagi porast u odnosu na 12 odsto iz 2010. i nije u skladu sa činjenicom da 60 odsto onih koji steknu univerzitetsku diplomu čine žene. Procenat žena na čelu najvećih evropskih javnih kompanija prošle godine je pao na 3,2 u odnosu na 3,4 odsto u januaru 2010.

Komisija je saopštila da niska zastupljenost žena na odlučujućim pozicijama ne samo da svedoči o nejednakosti polova, već i utiče na manju efikasnost kompanija.

"Nedostatak žena na najvišim pozicijama u poslovnom svetu nanosi štetu konkurentnosti u Evropi i guši ekonomski razvoj", rekla je Reding.

Ona je danas, takođe, pokrenula javnu debatu o najboljem načinu za postizanje jednake zastupljenosti muškaraca i žena u rukovodstvima kompanija, sa ciljem da kasnije ove godine o tome bude predložen i zakon.

"Lično, nisam ljubiteljka kvota, ali mi se dopadaju rezultati koji se njima postižu", rekla je Reding.

Nekoliko država Evropske unije, među kojima su Belgija, Francuska, Italija, Norveška i Španija, već su usvojile kvote za javne kompanije, dok ostale imaju minimalne nivoe zastupljenosti žena u državnim preduzećima.

"Verujem da je krajnje vreme da Evropa razbije stakleni krov koji ženski talenat sprečava da uđe u vrh vodećih evropskih kompanija", rekla je Reding.

Ponedeljak 05.03.2012. 17:28
Где се сила примењује него у демонкратском систему.То ће значити "док некоме не смркне,другом не осване".
Ponedeljak 05.03.2012. 19:18
Kada je spsobnost u pitanju..za bilo koje rukovodece mesto.ne treba gledati ko je koga pola..samo da zna savrseno svoj posao.
Ponedeljak 05.03.2012. 22:09
Naravno, shvatili su ljudi da odluke i nacin vodjenja poslova testosteronaca mogu samo da unazade biznis.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online