Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.03.2012.
09:52
Beta A

Kina jača vojne snage za lokalne ratove

Kina će ojačati vojsku da bi bila sposobna da pobeđuje u "lokalnim ratovima" u eri informacione tehnologije, piše u izveštaju Vlade koji je premijer Ven Điabao pripremio za današnje godišnje zasedanje Narodne skupštine.

Budžet za odbranu Kine koja ima najviše vojnika na svetu, trebalo bi da ove godine poraste za 11,2 odsto
 

Budžet za odbranu Kine koja ima najviše vojnika na svetu, trebalo bi da ove godine poraste za 11,2 odsto, najavio je portparol Vlade uoči plenarne sednice parlamenta.

"Ojačaćemo kapacitet oružanih snaga da ostvari niz vojnih zadataka, a najvažnije je da pobedi u lokalnim ratovima oslanjajući se na informacionu tehnologiju", piše u izveštaju premijera. Teritorijalne ambicije Kine zabrinjavaju susede i Sjedinjene američke
države.

Peking se spori oko granice na moru sa Japanom, Filipinima i Vijetnamom.

Nagli porast vojnog budžeta Kine, verovatno će ojačati zabrinutost suseda u azijsko-pacifičkom regionu, gde će SAD takođe ojačati prisustvo, očekuje agencija AFP.

Dvocifreni rast budžeta za odbranu potvrđuje da Peking ubrzava da bi sustigao vojnu sposobnost Vašingtonu, u vreme kada Pentagon daje veći značaj azijsko-pacifičkom regionu.

Premijer se založio za prava seljaka na zemlju

Niko ne sme da krši prava seljaka na njihovoj zemlji, poručio je kineski premijer Ven Điabao na godišnjem zasedanju Narodne skupštine, aludirajući na mnoge pobune u selima zbog nasilne eksproprijacije.

"Pravo seljaka na zemlju na kojoj radi po ugovoru, na kojoj je sagradio kuću, pravo je regulisano zakonom i to mu niko ne može oduzeti", rekao je Điabao koji je na otvaranju godišnjeg zasedanja održao dvočasovni govor.

"Pomno ćemo da radimo na tome da registrujemo, overimo i potvrdimo njihovo vlasništvo nad zemljom", rekao je premijer.

Šef vlade je govorio o problemima seljaka, dan pošto su u selu Vukan na jugu zemlje održani izbori lokalne vlasti, a njihovi prethodnici proterani iz sela.

Stanovnici Vukana su se pre nekoliko meseci pobunili optuživši lokalnog partijskog sekretara, 70-godišnjeg građevinskog preduzetnika Sue Čanga koji je u svojim mutnim poslovima imao, kako kažu seljaci, i pomoć ostalih partijskih čelnika u selu.

Prema podacima revoltiranih seljaka Sue je oduzeo više od polovine obradivog zemljišta za svoje građevinske i druge projekte. Navode primer kada je taj preduzimač i partijski sekretar poplavio morskom vodom oko 46 hektara pirinčanih polja u nameri da ga pretvori u uzgajalište školjki i rakova. Međutim, taj projekat je propao.

Eksproprijacija zemljišta je jedan od gorućih problema u Kini gde seljaci optužuju lokalne vlasti da se udružuju sumnjivim preduzimačima i oduzimaju seljacima obradivu zemlju pretvarajući je u gradilišta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.03.2012. 12:28
Kina trenutno trosi 100 milijardi $ godisnje na vojsku USA 700 milijardi $. Ali Kina nema trupe rasute po Svetu i sama proizvodnja je drasticno jeftinija od USA ,.Kina hoce da smanji uticaj USA u Kineskom moru.Zato je USA vec pocela akcije na Filipinima napadajuci tamosnje "revolucionare", sa ponovnim povratkom na stare kolonije
Ponedeljak 05.03.2012. 15:39
Pocinju i ovi ko Ameri da zare i pale po tudjim teritotijama , verujte mi nista oni nece biti bolji od amera ako preuzmu primat .
Ponedeljak 12.03.2012. 08:39
preventiva. libija, srbija, afganistan, irak...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online