Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 01.03.2012.
15:35
Beta A

Diplomatski sukob Srbije i Gane zbog Kosova

Diplomatski odnosi Srbije i Gane su pretrpeli "ozbiljan udarac" jer je ta zapadnoafrička zemlja priznala Kosovo, a Beograd je zatražio da ambasador Gane Semjuel Valis-Akijanu napusti Srbiju, pišu mediji u Gani.

Gana i Srbija u diplomatskom sukobu zbog Kosova
 

U Minstarstvu spoljnih poslova Srbije nisu želeli da komentarišu te navode, a potvrdu informacije nije bilo moguće dobiti ni u Ambasadi Gane u Beogradu. Sajtovi "Siti FM onlajn", "Siti njuz", "Džoj onlajn", privatni list "Dejli gajd" i drugi pišu danas o "diplomatskom sukobu" Srbije i Gane i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da će Gana zatvoriti svoju diplomatsku misiju u Beogradu.

Mumuni je juče u Parlamentu Gane izjavio da su "dugogodišnji srdačni odnosi" sa Srbijom pretrpeli "ozbiljne udarce" pošto je vlada u Akri pre mesec dana priznala Kosovo.

Prema njegovim rečima, kako prenosi "Dejli gajd", vlasti Srbije su potom "zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i da se konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju".

Mumuni je rekao da je, "povrh svega, srpska vlada zatražila zatvaranje počasnog konzulata (Srbije) u Akri" i ocenio da reakcija vlasti u Beogradu na priznanje Kosova "ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu".

U Ambasadi Gane je danas agenciji Beta rečeno da ne mogu da kažu da li je ambasador još u Beogradu, niti da potvrde informacije o atvaranju Ambasade.

"Ukoliko je reč o saopštenju našeg Ministarstva, nemam razloga da umnjam", rekla je agenciji Beta jedna službenica Ambasade povodom navoda objavljenih u medijima dodajući da mora da ih "proveri" i da se konsultuje sa Akrom.

Šef diplomatije Mumuni je rekao Džoj onlajnu da se odluka predsednika Gane Džona Milsa o priznanju Kosova ne može smatrati "neprijateljskim aktom protiv Srbije".

Šef diplomatije Gane je postavio i pitanje zašto je Srbija preduzela takve korake protiv njegove zemlje, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo. Mumuni je ocenio da se diplomatski sukob neće odraziti na Ganu, jer između dve zemlje nema većih ekonomskih aktivnosti.

Međutim, bivši ambasador Gane u Srbiji Njaho Tamamkloe ocenio je ovakvu Muminijevu izjavu kao netačnu. Tamakloe je rekao Džoj onlajnu da je "totalna laž" kazati da nema velike ekonomske aktivnosti između Srbije i Gane. Prema njegovim rečima, Gana ima vrlo malo toga da dobije od Kosova, a što se tiče Srbije - da izgubi sve.

Na takvu izjavu bivšeg ambasadora u Srbiji, šef diplomatije Mumuni je uzvratio ocenom da Afrička unija "ne diktira spoljnu politiku Gane". Prema Mumunijevim rečima, odluka predsednika Gane da prizna Kosovo kao nezavisnu državu doneta je u "duhu diplomatije, samoopredeljenja i međunarodnog mira".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 15:40
Ili svi da se proteraju ili ne....sto nemate isti kriterijum za sve zemlje?
Četvrtak 01.03.2012. 15:51
Нашли су на њима да лече комплексе.Ова наша багра је заиста неспособна на свим пољима од економије до спољне политике. Могли су да уруче протестну ноту или нешто слично,а не да прекидају односе.
Četvrtak 01.03.2012. 15:41
sada su verovatno na redu ameri,i oni su priznali Kosovo..........?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online