Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 01.03.2012.
12:57
telegraf.rs A

Doktorka sa Oksforda traži ubistvo novorođenih beba

Prema spartanskom stavu filozofa i profesora medicinske etike Frančeske Minerve, lekari bi trebalo da imaju prava da ubiju novorođenčad koja su rođena sa smetnjama u razvoju, potencijalno su preskupa za zdravstveni sistem, ili u situacijama kada ih njihove majke naprosto ne žele.

Doktorka tvrdi da novorođena beba nije pravo ljudsko biće

Doktorka Frančeska Minerva smatra da bebe koje su tek došle na svet još ne mogu biti smatrane kompletnim osobama, pa bi tako čedomorstvo u prvim danima posle rođenja predstavljalo samo nešto malo drugačiji vid abortusa od onog koji se vrši dok je fetus još uvek u materici.

Ona tvrdi da bi čak i potpuno zdravom detetu trebalo oduzeti život, ukoliko majka sebi ne može da priušti da ga odgaja, baš kao što je ovu odluku u današnje vreme moguće doneti i kod još uvek nerođenih beba.

Glavni i odgovorni urednik Britanskog medicinskog žurnala stao je u odbranu teksta "Postporođajni abortus: Zašto bi beba živela?" pod tezom da ovakav vid publikacija ima zadatak da predoči valjane argumente, a ne samo da se drži uvreženih moralnih stavova. Međutim, ovaj članak razbesneo je ostale etičare, saradnike i borce za dečija prava, koji su ovakav jedan javan poziv na legalizaciju čedomorstva opisali nehumanim do te mere da ledi krv u žilama.

"Svaki život je dragocen. Svi pričaju o tome šta je ženama potrebno, ali sigurno nijedna žena ne želi ovako nešto", poručuje Žil Dival iz "Pro Lajf alijanse".

Glavna vodilja Frančeske Minerve jeste stav da se novorođenče nalazi u istoj situaciji kao i beba u stomaku, pošto ni ono još uvek nema životne nade, ciljeve, snove, pa se tako ne može ni smatrati ljudskim bićem ili osobom u svojoj potpunosti, niti imati moralnih prava da živi. Za razliku od novorođene bebe, njeni roditelji, uža i šira familija, pa i društvo u celini imaju već zacrtane ciljeve i planove koje dolazak deteta može umnogome poremetiti, a ona smatra da bi interes svih drugih trebalo da bude na prvom mestu.

Minerva na početku članka predočava scenario po kojem roditelji, sve do rođenja bebe, nemaju svest o tome da njihovo dete ima problema sa psihomotornim razvojem. Ona zatim kaže da iako takvo jedno dete može živeti srećno, ono nikada neće imati potencijal da izraste u normalnu osobu.

"Odgajanje ovakvog jednog deteta predstavljalo bi nepodnošljiv teret za članove njegove porodice i društvo u celini. Imajući ovo u vidu, činjenica da fetus ima potencijal da jednog dana postane ličnost koja će, u najmanju ruku, imati prihvatljiv vid života, ne predstavlja dovoljan argument da se zabrani abortus", napisala je doktorka.

Pripadnici ove struje zalažu se i za čedomorstvo potpuno zdrave bebe, u slučaju da su se majčine životne okolnosti promenile i ona nema novca, vremena ni energije da se brine o detetu. Iako bi ovde usvajanje moglo da predstavlja jednu od opcija, ono bi majci donelo potpuno nepotrebnu psihološku patnju.

Četvrtak 01.03.2012. 13:12
Ovako nešto slično je i Hitler planirao i radio. ali dobro, oni su zapadna demokratija, pa im se može. Šta bi bilo kada bi se za tako nešto zalagao neki naš priznati stručnjak?
Četvrtak 01.03.2012. 14:19
Какав монструм!? Шта је овом свету? Лудница плаче за њим у коју га треба склонити моментално из превентивних разлога, на дууууго време. Деца су најлепше и највредније што постоји на овој планети и наша прва дужност је да се бринемо о њима и да их штитимо, која су божији дар, на најбољи могући начин (и од оваквих лудака).Ја, рецимо, мислим за њега да је грешка природе, па би, можда, желео њему такав третман какав би он да се примени на болесној и остављеној деци? Да ли би му се то свидело?
Četvrtak 01.03.2012. 19:12
ENGLESKI BOLESNICI OVE STVARI NAS CEKAJU KAD UDJEMO SATANSKU EU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online