Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.02.2012.
17:44
Blic A

"Stratforovi" obaveštajci: Ruse i Srbe držati na oku i kada igraju fudbal

Na sajtu "Vikiliks" ove nedelje pojavili su se hakovani mejlovi američke obaveštajne kompanije "Stratfor" (Strategic Forecasting - Strateško predviđanje) u kojima su neke od analiza posvećene Balkanu. U delu u kojem se pominje Srbija poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji. "Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska fudbalska utakmica, mi moramo da znamo o tome", piše u mejlu poslatom 21. jula 2009. godine.

Foto: Ilustracija
 

"Vikiliks" je u ponedeljak počeo da objavljuje Globalne obaveštajne fajlove - više od pet miliona mejlova koji su iz sedišta "Stratfora" u Teksasu slati u periodu između jula 2004. i kraja decembra 2011. godine. Do njih je "Vikiliks" došao uz pomoć hakera iz organizacije "Anonimus", a u dokumentu pod nazivom "Evroazija" pominju se Srbija i ostale države u regionu.

Ostala bezbednosna pitanja:

*Srbi na severu Kosova, mogu da buknu bilo kada. Kao i Albanci u Preševu i muslimani u Sandžaku

 

*Porast neonacističkog nasilja, naročito u Vojvodini protiv Mađara (Srbija), u Hrvatskoj (protiv Roma i Srba), kao i antimanjinsko, nasilje protiv Pomaka (muslimana) u Bugarskoj.

*Protesti, nemiri, sindikalne aktivnosti... Oni nisu organizovani kao u Zapadnoj Evropi, ali štrajk albanskih rudara na Kosovu 80-ih godina na izvestan način je zapalio ceo region.

*Bilo kakve neuobičajene radnje islamskih terorističkih grupa u i van regiona.

*Zaplene droge i oružja.

"Bezbednosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo da držimo na oku bilo kakve bezbednosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podele između Muslimana i Hrvata su poebno ključne. Moramo da budemo upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za fudbal, organizovani kriminal, bilo šta što može da se pretvori u etnički motivisane zločine. Bosna je KLJUČ ovog regiona", piše u "Stratforovom" mejlu.

Zatim slede Bosna u kojoj, prema "Stratforu", postoji veliki upliv organizovanog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mejl pominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije.

Politička pitanja:

*Bosna: Bilo kakav rascep koji bi nastao u Hrvatsko-muslimanskoj federaciji je ključan. Radikalizacija Republike Srpske.

*Politika unutar Srbije: Unutrašnja politika je veoma konfuzna, ali mi moramo da budemo informisani o praktično svemu što se tamo dešava. Podele mogu da ukažu na nove saveze koji mogu da stvore nove političke partije i slično.

*Međunarodni odnosi:

Makedonija - problem s Grčkom...
Slovenija - problem s Hrvatskom...
Srbija - odnosi sa svima

Poseban naglasak je stavljen na problem organizovanog kriminala, a američki obaveštajni analitičari navode da je u vezi sa njim posebno važno pratiti Hrvatsku, za koju navode da ima visok nivo organizovanog kriminala, Makedoniju, a zatim i Crnu Goru koja je obeležena kao država u kojoj je sve organizovani kriminal, uključujući i vladu.

Ruski potezi na Balkanu:

1) Treba obratiti pažnju na bilo kakve ruske kupovine energetskih kompanija u regionu;
2) Obratiti pažnju ako Rusija daje zajmove regionu;
3) Bilo kakvi potezi ruskih lidera/političara/biznismena u regionu.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 18:15
Vise nego dovoljno da se vidi koliko su "prijateljski" nastrojeni, i kakvi su im pogledi na Srbiju. Jos samo kada bi objavili i akcije koje su preduzimali i imaju namere da preuzmu bilo bi od pomoci da otvore oci oni koji su u zabludi i ne vide da su nam SAD neprijatelji.
Sreda 29.02.2012. 21:39
doživljaj je obostran,ni mi ne vjerujemo vama i kad spavate.
Sreda 29.02.2012. 21:40
Zbog razlicitih nacionalnosti zapadu je balkan idealan za eksperimentisanje.Prosto receno,mi smo njima zamorcici i dok se ne opametimo to ce mo i ostati.Nikako se ne vezati snjima,vec saradjivati na distanci a iskljucivo se oslanjati na Rusiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online