Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 28.02.2012.
11:06
Blic A

“Simpatišem Srbe, poznate po mržnji prema strancima“

Kolumna komentatora Omara Bakrija Abuharaza za sudanski list na engleskom jeziku “Sudan vižn” (”Sudan vision daily”) poziva zemljake da ”ne slede srpski mentalitet” jer su "Srbi narod poznat po ksenofobiji i mržnji prema strancima”, da bi kasnije, u razgovoru za beogradski ”Blic” istakao kako smo mu simpatični...

Omar Bakri Abuharaz: Davno sam pročitao taj vic o Srbima, komšijama i kravama...
 

Tim rečima: ”Srbi su narod poznat po ksenofobiji i mržnji prema strancima”, u stvari, i počinje kolumna komentatora Omara Bakrija Abuharaza za list “Sudan vižn”. Abuharaz poziva zemljake da ”ne slede Srbe”, već da se okrenu dijalogu sa dominantno hriščanskim Južnim Sudanom, koji se prošle godine otcepio od Sudana.
 

”Izvinjavam se, vi ste dobar i ugledan narod”

Autor kolumne Omar Bakri Abuharaz u izjavi za “Blic” kaže da nikada nije bio u Srbiji i da je pomenutu šalu davno pročitao u nekim novinama dok je studirao u Americi.

”To sam pročitao davno. Sada verujem da su Srbi veoma dobar i ugledan narod. Imam simpatije prema njima. To se odnosilo na ulogu Srba u događajima u bivšoj Jugoslaviji, ne na sadašnju situaciju. U Titovoj Jugoslaviji situacija je bila drugačija, Srbi su bili većinski narod i hteli su da dominiraju. Sada kada imaju svoju zemlju sve je drugačije”, rekao je Abuharaz.

I dodao:

”Molim vas, ne zaboravite da prenesete moje izvinjenje i poštovanje prema Srbima!”

Abuharaz je tekst nastavio prepričavajući, kako je naveo, legendarni vic o Srbima:


”Srbin živi u malom gradu sa suprugom i decom u lepoj kući i vodi lagodan život, dok njegov komšija, koji je druge rase, živi u kućerku sa suprugom i dvoje male dece. I jedni i drugi preživljavaju samo zahvaljujući po jednoj kravi koju poseduju. Srbin svakog jutra pomuze kravu, a žena mu pomogne da mleko upakuje u male plastične boce. On onda biciklom ode do obližnjeg grada gde ga proda kako bi kupio nešto namirnica.


Jednog dana Srbinu dođe anđeo koji mu saopšti da će mu ispuniti bilo koju želju. Anđeo ga pita šta želi, a Srbin mu odgovara: 'Želim da komšiji crkne krava'.


Zaprepašćeni anđeo ga upita: 'Da li te to čini srećnim?' A Srbin na to odgovara: 'Ne, ali mog komšiju će učiniti očajnim.'”


Abuharaz poručuje Sudancima da je takvo razmišljanje pogrešno i da treba da se okrenu dijalogu kako bi se što dalje odmakli od “sentimentalnih idealističkih načela večnog prijateljstva ili mržnje”.

Utorak 28.02.2012. 11:08
garavi mogao bi malo manje da se....š
Utorak 28.02.2012. 11:11
Idi bre ljigavko..znas gde.usudjujes se da pricas i sudis o Srbima velikom evropskom narodu sa slavnom istorijom...deda ti bio kanibal mozda i ti si se naso da pljujes po nama...brini o tvojim sunarodnicima sto kamenuju zene i vesaju ljude
Utorak 28.02.2012. 11:19
Pazi mi mrzimo strance?...e nemas ti pojma...pa gde su ljudi najgostoljubiviji nego u Srbiji?... Dodji u Skadarliju pa vidi zasto ona ostaje strancima u najlepsem secanju?...a da ne pricam o drugim lepim mestima unutar zemlje...jos kad bi sljivovicu probao drugu bi pesmu pevao...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online