Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 27.02.2012.
21:56
Večernje novosti A

Karl Bilt: Putin je četnik

Sajt "Vikiliks" počeo je da objavljuje mejlove američke obaveštajne kompanije "Stratfor", u kome između ostalog piše i da je švedski šef diplomatije, navodno, Putina jednom prilikom nazvao "četnikom".

Biltu se ne sviđaju Hrvati i Albanci, ali ni francusko-nemačka unija

Švedski šef diplomatije Karl Bilt na Balkanu ne simpatiše Hrvate i Albance, a ne voli ni Vladimira Putina, koga je jednom prilikom nazvao "četnikom", piše u poruci elektronske pošte američke privatne obaveštajne kompanije "Stratfor", u ponedeljak objavljenoj na "Vikiliksu".

Čavesa i seksualno kontrolisati

 

"Morate da pruzmete kontrolu nad njim. Kontrola znači finansijsku, seksualnu ili psihološku kontrolu", piše u poruci prvog čoveka "Stratfora" Džordža Fridmana analitičaru Revi Bali od 6. decembra 2011, o tome kako iskoristiti izraelskog doušnika u vezi sa informacijama o zdravstvenom stanju predsednika Venecuele Uga Čavesa.

Ovaj internet-sajt, naime, počeo je da pušta u etar više od pet miliona internih mejlova "Stratfora". U jednoj od poruka objavljenih prvog dana "curenja" iz tog novog izdašnog "Vikiliksovog" izvora, "Stratforov" viši analitičar Marko Papić prenosi kolegi Ariku Ejzenštajnu saznanja o Karlu Biltu, proistekla od njegovog bliskog političkog saveznika, člana Evropskog parlamenta iz Švedske.

"Bilt veruje da Švedska treba da postane svetska sila... Iz svog iskustva sa Balkana zaključio je da mu se ne sviđaju Hrvati i Albanci. Takođe je veoma kritičan prema Rusiji. Nazvao je Putina 'četnikom' usred sastanka s grupom evroposlanika. On je suštinski persona non grata u Moskvi... Veoma je ukljulčen u proširenje Evropske unije. Švedska posmatra proširenje kao način da slomi francusko-nemački stisak oko vrata EU. Biltov lični cilj je da svaka balkanska država napravi po jedan korak napred ka priključenju EU tokom njegovog mandata", piše, između ostalog, u poruci.

"Stratforovi" mejlovi kojih se dokopao "Vikiliks" datiraju od jula 2004. do kraja prošle godine. U saopštenju sajta Džulijana Asanža navodi se da poruke otkrivaju način unutrašnjeg funkcionisanja kompanije koja dostavlja poverljive obaveštajne podatke velikim korporacijama, poput "Dau kemikalsa", "Lokid Martina", "Nortrop Gramana", "Rejtiona", kao i američkim vladinim agencijama.

Mejlovi, piše "Vikiliks", iznose na svetlost dana "Stratforovu" mrežu doušnika - izvori iz vlasti i diplomatije širom sveta obezbeđuju "Stratforu" saznanja o globalnoj politici i događajima u zamenu za novac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 22:20
Ljudski izrodi su sve nervozniji.+
Ponedeljak 27.02.2012. 22:00
Joj, joj, sta ce sve Vikiliks da objavi dok ne zviznu cenzuru Interneta.
Utorak 28.02.2012. 00:19
Gospodin Putnik je Cetnik! Pa to je za nas Srbe ne uvreda nego komplimenat!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online