Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.02.2012.
15:40
Srna A

Umarov naredio ubistvo Putina

Najtraženiji ruski terorista Doku Umarov naredio je ubistvo premijera Vladimira Putina, što su otkrile i sprečile ruske i ukrajinske tajne službe, javio je televizijski Kanal 1.

Najtraženiji ruski terorista, Doku Umarov, neuspešno organizovao atentat na Putina
 

Umarov, koji je na čelu terorističke organizacije Kavkaski emirat, koja je na crnoj listi Saveta bezbednosti UN, odgovorna je za veliki broj terorističkih napada u Rusiji, prenosi Itar Tas.


Televizija navodi da su pripadnici ove grupe planirali da za napad koriste vojne nagazne mine. Oni su pažljivo proučili kretanje Putinovog konvoja i nameravali da izvedu atentat na Putina posle predsedničkih izbora 4. marta.


Kanal 1 podseća da se desila eksplozija u stanu u Odesi 4. januara. Vatrogasci su mislili da se radi o eksploziji gasa, ali dva dana kasnije, 6. januara, tajna služba Ukrajine (SBU) poslala je hitan telegram svojim kolegama u ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).


"Jedan od onih koji je iznajmio stan ubijen je u eksploziji, a drugi, koji je zadobio opekotine, uhapšen je i ispitivan, jer su među njegovim stvarima pronađene eksplozivne naprave", navodi televizija.


Ime preživelog je Ilja Pjanzin, a ubijen je Ruslan Madajev. Oni su doputovali u Odesu avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) preko Turske sa "jasnim instrukcijama Doku Umarova". Televizija je prikazala deo ispitivanja Pjanzina.


"Rečeno nam je da moramo odmah u Odesu, da naučimo kako da napravimo bombu, a zatim da u Moskvi organizujemo dela sabotaže ekonomskih meta i na kraju da ubijemo Putina", rekao je Pjanzin tokom ispitivanja.


Oni su zatim došli u Odesu gde su dobili telefonski broj osobe sa kojom su trebali da se sastanu.


Posle toga ukrajinske i ruske službe bezbednosti počele su da rade zajedno. Trećeg pripadnika bande uhapsila je ukrajinska specijalna policijska jedinica. Njegovo ime je Adam Osmajev, i on je od 2007. godine na međunarodnoj poternici. Televizijski kanal navodi da je Osmajev "spreman da sarađuje sa istragom, nadajući se da će time sprečiti izručenje Rusiji".


"Utlimativni cilj bio je otići u Moskvu i ubiti premijera Putina", rekao je Osmajev.


Na pitanje kakav je bio plan, on je rekao da su bile vojne nagazne mine - protivtenkovske mine i u tom slučaju nije bio potreban bombaš samoubica. On je dodao da je muškarac koji je izgubio život bio spreman da bude bombaš samoubica, dok on sam to nije želeo.


Prema obaveštajnim podacima, Osmajev, koji je ranije živeo u Londonu, dugo vremena bio je kurir za teroriste u Odesi i instruktor. Njegov zadatak je bio da ih obuči i prebaci u Moskvu. Cdo plan obuke detektivi su pronašli u njegovom lap-topu.


"Među dokumentima su pronađeni video snimci na kojima se vidi prolazak konvoja, posebno Putinovog. Tu su informacije kako osoba sa obezbeđenjem ulazi u vozilo, koliko je vozila u koloni... Video snimci su urađeni iz različitih uglova, različitih ulica", rekao je operativac FSB-a.


Deo detonatora i plastičnog eksploziva donet je u Moskvu ranije, zajedno sa eksplozivom koji su kasnije deaktivirali oficiri FSB-a u ulici Profsojužnaja u Moskvi u maju 2007. Nadajući se pomilovanju, Osmajev je pokazao skrovište eksploziva u blizini avenije Kutuzov u Moskvi.


"Eksplozija bi bila prilično jaka, dovoljna da uništi kamion", rekao je operativac FSB-a.


Ruske i ukrajinske službe bezbednosti nastavljaju sa istragom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 17:47
''Оно'' смислило убиство руског премијера са главом к'о кутија за ципеле, овај пајац!? Будимо озбиљни, ако је неко организовао атентат, овакви хуманоиди могу бити само покриће и за сликање.
Ponedeljak 27.02.2012. 21:09
malo mu se odlepila brada,(svako ima svoga bin landena)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online