Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 27.02.2012.
12:19
Beta A

Putin: Ko nema atomsku bombu, proći će kao Libija

Premijer Rusije i predsednički kandidat Vladimir Putin objavio je u ponedeljak programski članak o spoljnoj politici Rusije, u kojem oštro kritikuje akcije SAD i NATO na međunarodnoj areni.

Ima i bombu i pušku, pa ga niko neće dirati: Vladimir Putin
 

Portal Njuzrukom ocenjuje da se prognoze analitičara da se povratkom Putina u Kremlj u odnosima Rusije i zapada nastupiti novo "zahlađenje", dobijaju realnu osnovu.

SAD zaobilaze Ujedinjene nacije

On ocenjuje da "libijski scenario" pokušavaju da ponove u Siriji, i navodi da Rusija čini sve da to spreči. Putin izražava bojazan da SAD i neke druge države zaobilazeći UN pokušavaju da realizuju vojni scenario, i upozorava da je to "kontraproduktivno i opasno".

"Ako imam atomsku bombu, u džepu, niko me neće pipnuti, jer može da nastrada. A ko nema bombu, taj neka čeka 'humanitarnu' intevenciju", piše Putin.


U članku koji je objavio dnevnik Moskovske novosti, Putin ocenjuje da SAD i NATO "podrivaju poverenje" i naglašava da se "neki aspekti njihovog ponašanja ne uklapaju u logiku savremenog razvoja i oslanjaju na stereotipe blokovskog razmišljanja".


"Poslednjih godina učinjeno je ne malo u razvoju rusko-američkih odnosa. Ipak, nije rešeno pitanje fundamentalnog menjanja matrice tih odnosa", navodi Putin i dodaje su za "nestabile odnose sa Amerikom" delimično krivi stereotipi i fobije.


Putin kritikuje širenje NATO i planove stvaranja sistema protivraketne odbrane u Evropi, navodeći da se ne bi bavio tim temama da se takve igre ne vode neposredno pored ruskih granica, i da ne slabe bezbednost Rusije.


On optužuje Amerikance da žele da obezede sebi "apsolutnu neranjivost", ocenjujući da bi takva apsolutna neranjivost za jednog značila apsolutnu ranjivost za sve ostale. "Sa takvom parspektivom je nemoguće saglasiti se", dodaje predsednički kandidat.


Putin je naveo da niko nema pravo da prisvaja sebi prerogative i ovlašćenja UN, posebno što se tiče primene sile u odnosu na suverene države.


"Reč je pre svega o NATO, koji pokušava da na sebe prezume funkcije koje nisu svojstvene odbrambenoj alijansi", piše Putin.


Analizirajući učešće Zapada u događajima u "arapskom proleću" i njegova dejstva na Bliskom Istoku u celini, ruski premijer izražava sumnju u dobre namere SAD i NATO.


Po njegovoj oceni, njihov cilj mogao bi biti ne uspostavljanje demokratije i zaštita ljudskih prava, već "zainteresovanost za preraspodelu tržišta".


Putin je ocenio da se Zapad "suviše bavi kažnjavanjem pojednih država", i da za to koristi sankcije ili vojnu silu. On ih je direktno optužio da svojom politikom "grubog ili čak vojnog mešanja u unutrašnje stvari zemalja" doprinose širenju atomskog naoružanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 13:12
Samo neka nama daju malo tih Atomskih, cisto da se zastitimo u slucaju nekog rata a za ostalo cemo lako
Ponedeljak 27.02.2012. 19:13
Napredak u dosadasnjim odnosima je ostvarivan zahvaljujuci ustupcima Rusije. A trebalo je da bude kompromisno. SAD-u ne treba nikada verovati, jer je to imperija zla.
Ponedeljak 27.02.2012. 19:54
i ja da sam imao atomsku nebi tako proso
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online