Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2012.
13:05
B. Božin - Vesti A

Merkelova se izvinila porodicama žrtava

Minutom ćutanja, juče u podne, u čitavoj Nemačkoj odata je počast žrtvama koje su ubili pripadnici desničarske terorističke organizacije iz Tiringije. Pošta je odata u svim firmama, školama, kao i na javnim mestima, zaustavljen je i gradski saobraćaj, dok su radio i TV stanice na minut prekinule emitovanje programa.

Sećanja: Rođak ubijenog Ismaila Jozgata i Angela Merkel

U Berlinu je tim povodom održana komemoracija, na kojoj je učestvovao politički vrh nemačke države.

Umesto planiranog govora sada već bivšeg predsednika Kristijana Vulfa, koji je u međuvremenu podneo ostavku, govorila je kancelarka Angela Merkel.

Ona je najpre izgovorila imena ubijenih, njihovo godište i ukratko predstavila njihove živote i planove koje su imali za budućnost.


Nemačka kancelarka je uputila izvinjenje članovima porodica ubijenih, zato što su u istrazi i oni bili osumnjičeni od strane policije i rekla da su te godine za njih sigurno bile prava noćna mora.

Ona je pri tom istakla da u svojoj tuzi više nisu sami i da će ona sve učiniti da se pozadina

serije ubistava do detalja istraži i razjasni.
- Napadi terorističke ćelije bili su istovremeno i napad na Nemačku.

Oni su sramota za našu zemlju, rekla je Merkelova i dodala da je neophodno stvoriti civilno društvo u kojem građani neće okretati glavu od sličnih događaja, već će se suočiti sa njima i svakodnevno voditi borbu protiv predrasuda. "Ravnodušnost ima neopaženo, ali uništavajuće dejstvo", rekla je kancelarka.


Na skupu su govorile i ćerke ubijenih stranaca, ali i otac jedne od žrtava, Ismail Josgat. On je pričao o tome kako mu je sin umro na rukama 6. aprila 2004. u njihovom internet kafeu u Kaselu. Josgat je zahvalio na izrazima saučešća i istovremeno odbio ponuđenu materijalnu pomoć za porodice žrtava, rekavši da oni jedino žele da se ubistva detaljno razjasne.

Istovremeno je pozvao da se imenom njegovog sina nazove ulica u kojoj je ubijen i predložio osnivanje fonda za bolesne od raka, u znak sećanja na nevine žrtve.

Semija Simsek, čiji je otac ubijen 9. septembra 2000. godine, rekla je da, pored toga što tuguje za ocem, istovremeno strahuje zbog činjenice da su ga ubili neonacisti i da se sve češće pita da li u takvoj Nemačkoj može da se oseća kako kod kuće.

 

Ubijali strance

 

Trio neonacista iz Tiringije, Beate Čape, Uve Benhart i Uve Mundlos, u seriji ubistava počinjenih širom Nemačke između 2000. i 2007. godine, likvidirali su devet stranaca turskog i grčkog porekla, kao i jednu nemačku policajku.

 

Srbi se oglasili

 

Ukupno 30 civilnih organizacija i institucija, među kojima i Centralni savet Srba u Nemačkoj, izdalo je zajedničko saopštenje u kojem se traži sveobuhvatni Nacionalni akcioni plan za suzbijanje rasizma i rasne diskriminacije, ali i bolja zaštita žrtava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online