Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2012.
18:24
Beta A

Akta ide pred Evropski sud pravde

Evropska komisija je zatražila od Evropskog suda pravde da razjasni da li je kontroverzni međunarodni sporazum o borbi protiv falsifikovanja AKTA (ACTA), "u skladu sa slobodom izražavanja i slobodom Interneta", saopštila je evropska komesarka za pravdu i osnovna prava Vivijan Reding.

AKTA, čija je svrha zaštita intelektualne svojine i borba protiv piraterije, naišla je na žestoko protivljenje javnosti u Evropskoj uniji (EU) zbog odredbi koje omogucućuju drakonska kažnjavanja, a devet zemalja članica, uključujući Nemačku i Holandiju, zamrzlo je ratifikaciju sporazuma ili je odložilo potpisivanje do daljnjeg.

Građani se bore za slobodu na internetu

Redingova je izdala saopštenje, kako se u naslovu navodi, "povodom slobode izražavanja i informisanja preko Interneta, pokušaja da se blokiraju veb sajtovi, 'zakonima tri upozorenja' i povodom AKTA-e".

"Slobode izražavanja i informisanja su za EU prava koja su fundamentalna, bez obzira na tehnološka sredstva i bez obzira na granice, i ugrađena su u Evropsku povelju o fundamentalnim pravima koja ima primat nad zakonima EU, uključujući međunarodne sporazume koje Unija zaključi", saopštila je Redingova.

Prema tome, kako se dodaje, "Evropska unija podržava slobodan pristup Internetu i slobodu izražavanja i slobodu informisanja" preko njega. Vivijan Reding je ukazala da je intelektualna svojina Poveljom takođe priznata kao fundamentalno pravo, ali da ona "nije apsolutno fundamentalno pravo" i da bi "evropska politika trebalo da cilja na uravnoteženo poštovanje oba ta prava, ne dovodeći u pitanje njihovu
suštinu".

"Sloboda informisanja i intelektualna svojina ne smeju biti neprijatelji - treba da budu partneri", navela je Redingova i ocenila da "zaštita od kopiranja (kopirajt) nikada ne moze biti opravdanje za eliminisanje slobode izražavanja i slobode informisanja".

"Zato za mene blokiranje Interneta nikada nije opcija", dodala je Redingova, koja je takođe potpredsednica Evropske komisije.

Prema njenim rečima, umesto blokiranja u Evropi je "potrebno naći nove, modernije i efikasnije načine da se zaštite autorske tvorevine a koje uzimaju u obzir tehnološki napredak i slobode na Internetu".

Redingova je ukazala da su "neki političari" 2009. godine želeli da u evropski zakon o telekomunikacijama uvrste odredbu po kojima bi provajderi bili obavezni da šalju tri opomene onima koji krše kopirajt preko Interneta.

"Suprotstavila sam se tome, i uprkos značajnim političkim pritiscima, podržala uključivanje odredbe o 'omogućavanju slobode na Internetu' koja je uključena u završni tekst", rekla je Redingova.

Na osnovu te odredbe, "'zakoni tri upozorenja' - na osnovu kojih bi se korisniku mogao uskratiti pristup Internetu bez prethodne nepristrasne procedure i bez efikasnog i blagovremenog suđenja, sigurno neće postati deo evropskog zakonodavstva", navela je Redingova.

Prema njenim rečima, "takva situacija se ne može i ne sme izmeniti AKTA sporazumom".

"Kao što rekoh, protivnik sam svakog pokušaja da se blokiraju internet sajtovi, i mada tekst AKTA-e ne donosi nova pravila u odnosu na sadašnju legalnu situaciju u Evropi, razumem da su mnogi ljudi zabrinuti u vezi sa načinom na koji bi Akta bila sprovedena", dodala je Vivijan Reding.

Zakone "tri upozorenja" su, radi zaštite autorskih prava i intelektualne svojine, donele Velika Britanija i Francuska. Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija je pre osam meseci žestoko kritikovao i francuski HADOPI (2009) i britanski Zakon o digitalnoj ekonomiji (2010). U jednom od prvih nacrta AKTA-e, koji je procureo u javnost preko ''Vikiliksa'', postojala je odredba o "tri upozorenja". U međuvremenu je ona uklonjena i ne nalazi se u završnom nacrtu, koji su potpisale 22 zemlje članice EU i o kojem bi trebalo da se izjasni Evropski parlament.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online