Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 22.02.2012.
15:03 >> 15:49h
Beta A

Pogibija novinara u Siriji razbesnela Sarkozija: Sad je dosta

Američka ratna dopisnica Mari Kolvin i francuski fotoreporter Remi Ošlik ubijeni su danas u bombardovanju četvrti Baba Amr u sirijskom gradu Homsu. Francuski predsednik je posle pva vesti poručio da je „sada dosta“ i da sirijski predsednik Bašar Asad mora da padne.

Remi Ošlik celo arapsko proleće proveo je fotografišući revolucije i revolucionare

U bombardovanju Homsa u kome su poginuli novinarka i fotoreporter, ranjeno je još dvoje zapadnih novinara, među kojima jedna Francuskinja, a ukupno je 19 ljudi poginulo.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je danas da smrt dva novinara u Homsa pokazuje da je "sada dosta" i da režim sirijskog predsednika Bašara Asada mora da padne.

"Saznao sam da su ubijena dva novinara od kojih je jedan francuski", rekao je Sarkozi.

Meri Kolvin izgubila je oko izveštavajući sa zaraćenih područja

Podsećajući da je u Siriji nedavno ubijen francuski kamerman, Sarkozi je kazao da to pokazuje koliko je važna sloboda informisanja i koliko može biti težak i opasan posao novinara.

"To pokazuje da je sada dosta, ovaj režim mora otići, nema nijednog razloga da Sirijci nemaju pravo da žive svoj žviot, da slobodno biraju svoju sudbinu", dodao je Sarkozi koji se nalazi u svom izbornom štabu.

Sirija: Nismo ni znali da su u zemlji

 

Sirijske vlasti su saopštile da nisu bile upoznate da su se strani novinari, koji su danas ubijeni u Homsu uopšte nalazili u Siriji.

"Naše ministarstvo nije upoznato o ulasku ili prisustvu Mari Kolvin ili Remija Ošlika na sirijskoj teritoriji. Zatražili smo od nadležnih vlasti u Homsu da ih potraže", rekao je on.

"Ministarstvo traži od svih stranih novinara koji su ilegalno ušli da se prijave najbližem centru za imigraciju da regulišu svoj status u skladu sa važećim zakonima", dodao je ministar.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da je duboko šokiran vešću o smrti novinara u Siriji i da to "strašno podseća na patnje sirijskog naroda".

Homs je jedno od glavnih poprišta sukoba vlasti i pobunjenika tokom 11 meseci duge pobune protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Na vebsajtu fotografske agencije IP3 Pres - koju je osnovao 28-ogodišnju Ošlik, navodi se da je bio nagrađeni fotoreporter koji je izveštavao o neredima na Haitiju 2004. i događajima u arapskom svetu prošle godine.

Kolvin, iz Ojster Beja, u državi Njujork, bila je ratna dopisnica koja je svojevremeno izveštavala o konfliktima u Čečeniji, na Kosovu i Metohiji, u Sjera Leoneu i Šri Lanki. Tokom poslednjih dvadeset godina bila je dopisnica za britanski Sandej Tajms.

Prvi strani novinar ubijen u Siriji od kada su počeli protesti protiv vlasti u toj zemlji je fotoreporter francuske televizije Frans 2, Žil Žakje.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 15:16
Jesu li ovo Sirijske Merkale ili ce ovaj put biti jos krvavija predstava
Sreda 22.02.2012. 15:58
svi dobro znaju da su Sirijske vlasti otkazale gostoprimstvo novinarima poučeni naši i iskustvom drugih unesrećenih naroda kojima se zapad nameračio da ih uništi ova dva špijuna su ušla ilegalno u Siriju ,znamo kakvi su zapadni novinari ološ i špijuni
Sreda 22.02.2012. 16:13
Nemojte zaboraviti da je ovo vreme zlikovaca sa perom!Znamo iz novije prošlosti koje su nam zlo naneli sa svojim lažima i podvalama.Znaju to i Sirijci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online