Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.02.2012.
16:59
Nezavisne novine A

Kina formirala fond za kupovinu stranih kompanija

Narodna Republika Kina, koja može da se pohvali stranim deviznim rezervama od 3,2 biliona (hiljada milijardi) dolara, oformila je novi fond iz koga će se finansirati preuzimanja kompanija u inostranstvu a koji će, takođe, imati za cilj promovisanje kineske nacionalne valute na globalnim finansijskim tržištima.

U pokušaju da poveća investiranje u inostranstvu, vlada u Pekingu je kreirala novi fond vredan 12 milijardi juana (1,9 milijardi dolara), saopštila je grupacija "Šangaj internešnel", a prenela njemačka medijska kuća "Dojče vele".

Grupacija je navela da je odgovorna za rad fonda koji je opisala kao "najveći fond takve vrste u istoriji Kine".

Šangaj - budući centar svetske moći i finansija?

"Fond iza koga stoji juan pomoći će domaćim kompanijama da u inostranstvu potraže prilike za investiranje", preneo je dnevni list "Šangaj dejli" izjavu zamenika guvernera kineske centralne banke Ljua Šijua.

Planirano je da fond bude uvećan na 50 milijardi juana, a putem zajmova i izdavanja obveznica moguće je da dostigne i 150 milijardi juana.

Vlasti Kine žele da se domaće kompanije odvaže na investiranje u inostranstvu, budući da očekuju da će trenutno ekonomsko usporavanje industrijalizovanih država stvoriti povoljne uslove za poslovne akvizicije.

Kineski državni investicioni fond (Kineska investiciona korporacija - CIC), vredan 410 milijardi dolara, prošle nedelje je primio injekciju kapitala od 50 milijardi "zelenih novčanica" od centralne banke u Pekingu, namenjenu investiranju u prezaduženu Evropu i resursima bogatu Latinsku Ameriku.

Formiran 2007. godine, CIC je u januaru kupio udeo od osam odsto u najvećoj britanskoj kompaniji za preradu vode "Temz voter".

Kineska privatna kompanija za proizvodnju građevinske opreme "Sani hevi indastri" nedavno je kupila nemačku građevinsku firmu "Pucmajster" za 360 miliona evra (470 miliona dolara).

Osim što će finansirati akvizicije u inostranstvu, fond takođe ima za cilj promovisanje šire upotrebe kineske valute, juana, koji se u inostranim transakcijama naziva renminbi.

Pored toga, zvaničnici Kine obećali su da će učiniti Šangaj globalnim finansijskim centrom u naredne dve decenije tako što će promovisati upotrebu juana u međunarodnom poslovanju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.02.2012. 21:07
Kina pomaze novcano EU ali i USA da stanu na "noge" zbog duznicke krize,ali na nov nacin koji se ovima ne dopada.... Kina NE kupuje obveznice niti daje kredite tim zemljama.Kina KUPUJE zapadne firme,fabrike,elektrane,rudnike i na taj nacin im daje pare.Nece zapad dobiti Kineske $ sa kamatom koje ovi nece moci da vrate. Sad se setili i u EU pa predlazu Grckoj (gle ironije i pameti),Da Grci prodaju ostrva Turskoj (koja je inace vec okupirala 50% ,Grcko ostrvo Kipar)
Nedelja 19.02.2012. 20:25
prece bi bilo Amerikancima da se vise pozabave Kinom nego sto su digli frku oko irana,svakom je jasno da kina polako ali sigurno preuzima vodecu ulogu u svetu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online