Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2012.
14:10
Pišu: Lj. Ivanović, B. Đokić A

Pola veka od kubanske krize (4): Karibi u karantinu

"Minsk" i "Grozni" su nastavili plovidbu uprkos svim pozivima američkih mornara na ruskom jeziku da se povuku.

Američki ambasador u UN Edli Stivenson je usred Saveta bezbednosti prikazao špijunske snimke raketa na Kubi
 

Džon Kenedi je ušao u Ruzveltovu sobu u Beloj kući da bi još jednom pogledao mape vazdušnih udara, kao i pomorske blokade.

- Dakle, na stolu imamo karantin i vazdušne udare - sumirao je Kenedi. - Imamo i treću opciju - upao je Edli Stivenson, američki ambasador pri UN. - Kad već rizikujemo nuklearni rat, onda bi bar neko od nas u sobi valjda mogao da bude kukavica. E, pa, izgleda da ću to biti ja. Treća opcija nam je da se nagodimo. Možemo da trampimo bazu Gvantanamo i rakete u Turskoj za povlačenje sovjetskih raketa s Kube. Otvorićemo treći kanal, tako što ćemo to reći U Tantu (generalnom sekretaru UN) da iznese formalni predlog i tako bi izgledalo da je to inicijativa UN, a ne naša ili njihova - predložio je Stivenson. - Mislim da to nije moguće, Edli. Ted, spremni oba govora. Hoću da imam govore za vazdušne udare, kao i za karantin - rekao je Kenedi svom bliskom saradniku Tedu Sorensenu, piscu predsednikovih govora i time mu dao zadatak koji ovaj nije očekivao.

Zorinov "ručak"
 

Kenedi potpisje naredbu o karantinu
 

Od svih članova tima u Beloj kući Sorensen je verovatno bio slabije rangiran samo od Bobija Kenedija. Sorensen je ćutke otišao u svoju kancelariju u Zapadnom krilu i krenuo da piše. Pošto je u popodnevnim satima 22. oktobra obavestio ambasadore 46 zemalja akreditovanih u Vašingtonu o predstojećim potezima, predsednik Kenedi se u 17 sati obratio naciji i obavestio:


- SAD uvode striktni karantin na svu ofanzivnu vojnu opremu namenjenu Kubi...


U vrlo preciznom, ali dramatičnom obraćanju predsednik je izneo i sedam ključnih tačaka za izlazak iz krize: - Sprečavanje ofanzivne izgradnje striktnim karantinom nad ofanzivnom vojnom opremom za Kubu, neprekidni i pojačani nadzor nad Kubom i vojnom izgradnjom na Kubi, svaka nuklearna raketa sa Kube, protiv bilo koje zemlje Zapadne hemisfere, smatraće se napadom SSSR na SAD, pojačava se vojna baza SAD u Gvantanamu na Kubi...


Kenedijeva odluka o karantinu je trebalo da stupi na snagu 24. oktobra. Već tog jutra, šef Združenog generalštaba je izdao naređenje za plan blokade floti u Atlantiku, a kako bi zaustavili svaki sovjetski brod koji plovi ka Kubi.

- Šta plan podrazumeva, admirale? - upitao je Kenedi jednog od komandanata mornarice.

- Prvo ćemo svaki brod koji plovi na Kubu zaustaviti radi inspekcije tovara. Ako brod nosi oružje, biće propraćen do najbliže vojne luke SAD. Ako odbije da se zaustavi, pucaćemo im preko palube. Ako se ni na to upozorenje ne zaustave, pucaćemo u kormilo kako bismo onesposobili brod. Poslednja opcija nam je da brod potopimo.

- Neće biti nikakvog pucanja bez mog izričitog naređenja! Da li je to jasno, admirale? - naglasio je predsednik Kenedi komandantu Atlantske flote admiralu Robertu Denisonu.

- Mornarica Vas neće izneveriti - bio je odgovor Denisona.

SAD su u Karibima koncentrisale 40 ratnih brodova, od čega dva velika i tri manja nosača aviona. Poslata je i 19. udarna eskadrila mlaznih aviona na Floridu, jer su pod karantin potpadali i sovjetski transportni avioni. U skladu sa tim, američki Kongres je hitno izglasao odluku o pozivanju još 150.000 rezervista.

Sovjetski Savez je ocenio da blokada Kube predstavlja "agresivnu akciju i ozbiljnu opasnost za mir" i da Amerika ne može da ima za pravo da od suverenih zemalja traži da joj objašnjavaju kako organizuju svoju odbranu. U isto vreme ministar odbrane SSSR Rodion Malinovski zatražio je povećanje borbene gotovosti i zabranu odsustva. Održan je i vanredni sastanak predstavnika zemalja Varšavskog pakta, na kojem je traženo povećanje borbene gotovosti.

Plan pomorske blokade
 


U tom trenutku Sovjeti su odlučili da odgovore na izazov, ali je to moglo da izazove i takozvanu spiralu rasta koja bi podrazumevala da se ulozi stalno povećavaju, do granice kad bi svaki dogovor postao nemoguć, što bi značilo nuklearni rat. I na Kubi je proglašena opšta mobilizacija i zemlja je počela da se sprema za rat.


U večeri 22. oktobra je počeo hitni sastanak Saveta bezbednosti UN, na kojem je sovjetski ambasador Valerian Zorin blistao, uživajući u retoričkom razapinjanju Amerikanaca. Njegov kolega s druge strane kasnio je na sastanak, i u tom trenutku je Zorin već govorio jako dugo. Čak i kad je Stivenson zauzeo svoje mesto, Zorin kao da je dobio novu snagu.

- Vidiš li ga? Moramo da ga zamenimo! Džone, Zorin će ga živog pojesti, moramo da ga zamenimo! - besneo je Robert Kenedi dok je s bratom predsednikom gledao direktan prenos iz Njujorka. A onda je Stivenson uzeo reč, u sali su postavljeni panoi sa snimcima koje su špijunski avioni napravili nad Kubom. Jedan po jedan, ambasadori drugih članica Saveta bezbednosti odricali su se vremena za debatu u korist Amerikanaca. Stivenson je pred očima međunarodne javnosti razotkrio Sovjete, tražeći samo odgovor na jedno pitanje - šta sovjetske atomske bombe rade na Kubi?

- Gospodine Zorin, mogu da čekam vaš odgovor dok se pakao ne zamrzne! - povišenim tonom je rekao Stivenson.

Ništa manja drama nije bila ni u Karibima. Mornarica je registrovala 25 sovjetskih brodova koji se kreću ka Kubi. Da bi svi ti brodovi imali vremena da prime instrukcije, na predlog britanskog ambasadora odlučeno je da se zona karantina suzi ka kubanskim teritorijalnim vodama.

Drama na pučini


Neki od brodova su se okretali, primetivši američku mornaricu, ali su trgovački tegljači Minsk i Grozni nastavili plovidbu uprkos svim pozivima američkih mornara na ruskom jeziku da se povuku. Višesatna drama u slučaju Minska završila se okretanjem broda u poslednji čas, ali je Grozni nastavljao.


- Brod se ne zaustavlja, admirale. Dajte nam instrukcije - tražio je komandant jednog od američkih brodova iz karantina. - Ispalite rakete - naredio je admiral Denison. - Šta to radite admirale? - dreknuo je sekretar za odbranu Mek Namara.

- Zaustavi paljbu, zaustavi paljbu - odvratio je Denison radio vezom oficiru na ratnom brodu, okrećući se Mek Namari.

- Gospodine sekretaru, ispaljujemo signalne rakete preko pramca broda, za ime sveta. Ovo su vojna pravila još od 18. veka! - vikao je poniženi admiral.

- Predsednik je jasno rekao da neće biti nikakvog pucanja bez njegove izričite naredbe. Šta Vam u toj rečenici nije jasno? - odvratio je sekretar za odbranu i nastavio: - Još od 18. veka? Isuse, s kakvim ljudima mi ovde radimo!  

Tri pitanja za Kastra

 

Robert Mek Namara, tadašnji američki sekretar za odbranu, trideset godina od krize je otkrio šta je za njega bilo najdramatičnije.


"Kad sam u Havani 1992. sreo Kastra pitao sam ga samo tri pitanja. Rekao sam - gospodine predsedniče, da li ste znali da su na Kubi ruske rakete s nuklearnim bojevim glavama. Drugo, ako ste znali, da li biste preporučili Hruščovu da ih upotrebi u slučaju američke invazije na Kubu i treće, da li ste svesni šta bi se u tom scenariju Kubi dogodilo? E sad, želim odmah da naglasim da su glavni akteri ove krize bili sasvim razumni ljudi. Kenedi je bio razuman, Hrušov je bio razuman i Kastro je bio razuman. A Kastro mi je na pitanja odgovorio: Prvo, da, znao sam da su na Kubi nuklearne glave. Drugo, ne samo da bih, već ja jesam Hručovu preporučio da ih upotrebi. I treće, gospodine Mek Namara, kad me već piitate šta bi bilo s Kubom - ona bi bila u potpunosti uništena! Eto, toliko smo blizu bili sukoba" posvedočio je MekNamara.


Drugi govor

 

Predsednikov saradnik O'Donel pohvalio je Sorensena, pisca Kenedijevog obraćanja naciji: - Dobar govor, Tedi. Mogu da zamislim kako si tek pisao onaj drugi govor. O vazdušnim udarima. - Nisam mogao da ga napišem, Keni. Pokušao sam, ali jednostavno, nisam mogao - priznao je Sorensen. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online