Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.02.2012.
13:50
Srna A

SAD traži dobrovoljce za let na Mars

U SAD se skupljaju dobroboljci za eksperiment leta na Mars "HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation), koji će biti sproveden od početka 2013. godine i trajaće 120 dana.

Mars - Crvena planeta
 

Maketa broda za šest učesnika biće montirana na Velikom ostrvu na Havajima. Ovakav poduhvat podseća na ruski "Mars-500" - izolaciju 6 dobrovoljaca u toku 520 dana u moskovskom Institutu za medicinsko-biološke probleme (IMBP) RAN. Eksperiment je završen prošle jeseni i ovih dana su u "Roskosmosu" izjavili da ga treba ponoviti, sad već u bestežinskom stanju u MKS-u.

Dok je ruski eksperiment bio višeplanski i u njemu su se proučavali svi momenti povezani sa promenom psihološkog i fiziološkog stanja čoveka u izolaciji, Amerikance zanimaju samo problemi ishrane. Obično kosmonauti sa sobom nose već pripremljenu hranu, koju treba podgrejati ili rastvoriti u vodi. Na Zemlji se čini da je ona ukusna, ali u svemirskom brodu brzo dosadi.

U kosmosu se smanjuje oštrina čula mirisa, gubi se ukus i apetit, što dovodi do ubrzanog gubitka koštano-mišićne mase, koja se ionako smanjuje u bestežinskom stanju. Rezultat je smanjenje fizičkih mogućnosti posade i nepotpuno obavljanje misije.

Na Havajima će se ispitanici hraniti kako gotovom hranom, tako i onim što sami ispeku ili skuvaju u uslovima stroge štednje resursa, koristeći maštu. Predstoji im da odrede najprihvatljivije porcije za oba obroka i u kom pravcu će se ona menjati u toku 120 dana.

Pitanje čime hraniti kosmonaute toliko je važno da se još u SSSR njime bavio niz instituta. U svim eksperimentima sa boravkom ljudi u izolaciji posebna pažnja se posvećuje hrani. Ipak, i na "Marsu-500" je moglo biti iznenađenja, kaže šef odeljenja IMBP Jurij Bubajev.

Naišli smo na problem kad smo imali jednog učesnika iz Kine, i bile su mu potrebne vrlo specifične namirnice. On se za 500 dana nije navikao na evropsku kuhinju. Na "Marsu-500" kombinovane su gotove namirnice. Naučnik smatra da za 120 dana "zatočeništva" u havajskoj maketi broda u potpunosti može doći do nekih zaključaka.

To je minimalni rok za sticanje opšte predstave. Iako je ruski eksperiment "Mars-500" bio duži i u ovom smislu očigledniji, problemi su nastali kasnije, kad su članovima posade dosadile namirnice koje su im se na početku sviđale.

Ima i onih koje će zainteresovati skroman honorar od pet hiljada dolara plus putni troškovi. (Poređenja radi, učesnici "Marsa-500" dobili su po 100 hiljada dolara). A zahtevi su: visoko obrazovanje, dobro poznavanje engleskog jezika....

Kandidati će se birati u dva kruga. Leti ne seminaru u Kornelskom univerzitetu SAD (on je i organizator poduhvata) i krajem godine na praktičnim časovima. Rok za podnošenje molbi ističe 29. februara 2012. godine - navodi "Glas Rusije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 14:04
neki su tamo već bili!
Četvrtak 16.02.2012. 14:27
Gubeci misicnu i kostanu masu na kraju eksperimenta ostacete bez penisa i jednog dela mozga ! Ali mnogi vole pare a imaju averziju prema polnom organu . O POLNIM UKUSIMA I PARAMA NE TREBA RASPRAVLJATI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online