Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.02.2012.
13:58
glassrpske.com A

Snažni zemljotresi prodrmali svet

Potresi jačine od 5,3 do 6,5 stepeni Rihterove skale pogodili su danas Solomonska Ostrva, Japan, Grčku i Kaliforniju, a za sada nema izveštaja o eventualnim štetama i žrtvama, prenose agencije.

Foto: ilustracija
 

Solomonska ostrva

Zemljotres intenziteta 6,5 stepeni Rihterove skale pogodio je danas u 8:19 časova po lokalnom vremenu, Solomonova Ostrva ali opasnosti od cunamija nije bilo, prenose agencije. Epicentar potresa bio je 176 kilometara jugoistočno od glavnog grada Honijare, na dubini od 54 kilometra, a lociran u Tihom okeanu između dva veća ostrva arhipelaga Gvadalkanala i San Kristobala.

Hipocentar potresa na dubini od 54 kilometra upućuje na zaključak da je zemljotres mogao da se oseti na čitavom arhipelagu, ali da nije mogao da izazove ni cunami, niti neku veću štetu, osim na ostrvu San Kristobal. Solomonova Ostrva su seizmički vrlo aktivna oblast, u kojoj se svakoga dana dogodi nekoliko manjih potresa.

Japan

Potres jačine 6 stepeni po Rihteru u 3:21 časa po lokalnom vremenu pogodio je istok Japana, ali za sada nije izdato upozorenje na cunami i nema izveštaja o materijalnoj šteti. Američki geološki zavod saopštio je da hipocentar zemljotresa registrovan na dubini od deset kilometara, a epicentar je bio na 166 kilometara severoistočno od Tokija.
Japanska meteorološka agencija locirala je potres na obali prefekture Ibaraki, južno od nuklearne elektrane Fukušime Daići.

Grčka

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale registrovan je u Egejskom moru, nedaleko od Grčke, a za sada nema podataka o eventualnoj šteti i žrtvama.

Potres čiji je epicentar bio u Egejskom moru dogodio se u 2:34 časa, odnosno 3:34 časa po lokalnom vremenu.

Prema podacima Geodinamičkog instituta, potres je registrovan na 243 kilometra severno od Atine, odnosno 119 kilometara jugoistočno od Soluna.

Epicentar je bio u vodama kod poluostrva Atos na kojem su smešteni brojni manastiri, a među njima i Hilandar. Hipocentar potresa je procenjen na dubinu od deset kilometara, kao i dvadesetak prethodnih tremora nadomak Atosa.

Amerika

Potres magnitude 5,3 stepena Rihtera uzdrmao je danas i severnu Kaliforniju, a za sada nema izveštaja o štetama.

Epicentar je bio deset kilometara južno od Oregona, dok je centar potresa bio prilično plitko na dubini od samo 33 kilometra.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 14:12
"Bice veliko tumbanje po celi Svet" --kako kazu Tarabici , jel krenulo ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online