Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.02.2012.
09:32 >> 12:50h
Srna A

Arapska liga prekida saradnju sa Sirijom

Sirija je "kategorično odbacila" rezoluciju Arapske lige u kojoj se poziva na uspostavljanje zajedničke misije Arapa i UN za okončanje 11-mesečne pobune protiv režima predsednika Bašara al Asada. U rezoluciji, u koju je uvid imao britanski BBC i još nije zvanično objavljena, navodi se da Liga okončava svu diplomatsku saradnju sa Sirijom. Predstavnik Damaska u Kairu Jusuf Ahmed rekao je da plan "oslikava histeriju arapskih vlada".

Uči li se na Gadafijevim greškama?: Bašar al Asad

Plan Arapske lige dolazi u vreme kada se Generalna skupština UN priprema za razgovore o Siriji. Očekuje se da će se Skupštini obratiti i visoki komesar za ljudska prava UN Navi Pilaj, koja je žestoki kritičar postupaka sirijske vlade.

Arapska liga navodi i da će biti otvoreni komunikacioni kanali sa sirijskom opozicijom i da će pružiti sve vidove političke i materijalne podrške dok je od opozicionih grupa zatraženo da se više ujedine.

BBC navodi da nova rezolucija sadrži mnogo oštriji ton Arapske lige prema Siriji zbog čega je verovatno da će ovo pitanje biti vraćeno pred Savet bezbjednosti UN.

Rezolucijom Arapske lige zvanično je okončana posmatračka misija koja je u Siriju poslata u decembru. Misija je suspendovana u januaru usled kritika da je neefikasna zbog neprestanog nasilja u Siriji.

Šef misije, kontroverzni sudanski general Muhamed al Dabi, juče je podneo ostavku.

Nešto ranije je lider Al kaide Ajman al Zavahiri u video-poruci podržao sirijsku pobunu, poručujući opoziciji da se ne oslanja na Zapad ili arapske zemlje za podršku.

Prema pojedinim izveštajima, američki zvaničnici sumnjaju na umešanost Al Kaide u dve smrtonosne eksplozije koje su se tokom protekle nedelje dogodile u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu.

Rusija: Prvo prekid vatre pa onda vojnici

Sergej Lavrov

Rusija razmatra najnoviji predlog Arapske lige ocenjujući da je pre slanja vojnika mirovnih snaga neophodan prekid vatre, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Razmatramo ovu inicijativu i čekamo da naši arapski prijatelji razjasne pojedine tačke predloga", rekao je Lavrov.

On je istakao da je za raspoređivanje mirovnih snaga neophodno da sve strane pristanu, kao i da mirovna misija, kako se u žargonu UN naziva, treba da uspostavi mir.

Lavrov je dodao i da je neophodan prekid vatre ili će biti veoma teško postići cilj, jer oružane grupe koje se bore protiv režima ne štede nikog i nisu ni pod čijom kontrolom.

Lavrov je danas ponovo pozvao sirijsku opoziciju da pregovara i ponovio da je režim predložio pregovore sa zamenikom predsednika.

On je rekao da je potrebno iskoristiti ovu šansu i uspostaviti dijalog.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 10:03
Zna Asad sta radi i ko su mu saveznici........!! hehehe.......!!
Utorak 14.02.2012. 08:56
Arapska liga je produzena ruka NATO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online