Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.02.2012.
04:08
Vesti A

Objekat H1 pod velom tajne

Australija je bila "sastavni deo" navodnog ilegalnog zatvaranja ratnih zarobljenika u tajnom pustinjskom zatvoru u Iraku, 2003. godine, ekskluzivno objavljuje melburnski "Ejdž" pozivajući se na jedan američki vojni dokument.

Informacije iz dokumenta navela je Australijsku organizaciju za ljudska prava koja istražuje tajne zatvore da javno iznese tvrdnju da su australijske oružane snage mogle da budu saučesnici u ratnim zločinima, a zbog držanja zatvorenika u "crnim mestima".

Zločin u zatvoru Abu Graib
 


Objavljujući informaciju, "Ejdž" objašnjava da su tajni zatvori došli na zao glas posle 2003. godine, i takozvanog skandala Abu Graib, u kojem su pripadnici američke vojne jedinice ispitivali neprijateljske borce za koje su verovali da poseduju važne informacije.


Godine 2006, posle istrage koju je sproveo "Njujork tajms", obelodanjeno je da su zatvorenici u tim ustanovama prebijeni, mučeni, pljuvani i izlagani drugim vrstama torture.


Do ovog trenutka, Australija nije bila optužena za učešće u takvim incidentima. Međutim, britanski "Gardijan" ove nedelje objavio je članak u kojem se kaže da je eskadron australijskog SAS u Iraku sastavljen od 150 ljudi, nosio američku šifru

Kršenje Ženevske konvencije


Prošle nedelje, organizacija za ljudska prava iz Sidneja koja vodi istragu u ilegalnom zatvaranju u Iraku i Avganistanu, saopštila je da Australijska vlada mora da objasni šta je tačno znala o H1 i ostalim tajnim zatvorima.


Izvršni šef centra Eduard Santov, kaže da međunarodno humanitarno pravo ima jasna pravila kada je reč o zarobljavanju i zatvaranju ratnih zarobljenika.


- Ukoliko je objekat H1 bio tajni zatvor, sakriven od Crvenog krsta i bez spoljnog nadzora, to bi moglo da potvrdi kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava - rekao je Santov.

Taskfors 64 i bio "integralni" deo operacije u tajnom zatvoru, vođene pod šifrom H1, u središtu iračke Zapadne pustinje.


Dokument se zasniva na "izveštaju o američkoj istrazi na terenu" koji, prema "Gardijanu", obelodanjuje da su i britanski specijalci takođe bili "integralni deo" ove operacije.


Obe jedinice bile su pod američkom komandom. U prvom tekstu o ovom potencijalnom skandalu, "Ejdž" saopštava da do zaključenja izdanja nije mogao da dobije uvid u pomenuti američki izveštaj. Prema izvorima koji su govorili za "Gardijan", ispitivanja na licu mesta vodili su (američka) CIA i (britanski) MI6.


Ova otkrića ponovo upućuju na smrt 43-godišnjeg Iranca Tanika Mahmuda, kojeg su australijski specijalci zarobili aprila 2003, zajedno sa 63 Iračanina i Sirijca. Oni su predati britanskim vojnicima i ukrcani u helikoptere činuk, u noći 11. aprila.
Prošle godine, "Ejdž" je objavio da su Mahmuda, koji je te noći umro, zajedno sa još jednim zatvorenikom možda pretukla dvojica britanskih vojnika.


Ono što nije bilo poznato jeste gde su oni odvedeni. Međutim, u najnovijem članku "Gardijana" izveštava se da su 64 zarobljenika u stvari odvedena u pritvor H1, koji se nalazio u iračkoj vazduhoplovnoj bazi. Koalicione snage su ranije u ratu osvojile tu bazu i koristile je za operacije dublje u Iraku.


Upitan da li su "australijske trupe ikad slale zatvorenike ili zarobljene osobe u H1", predstavnik oružanih snaga odgovorio je odrečno.


Međutim, na drugačiji zaključak upućuje australijski vojni dokument iz 2003. koji se tiče Mahmudove smrti, a s kojeg je skinuta oznaka "poverljivo". U dokumentu se pojašnjava da su 64 zatvorenika "predata FE (britanskim vojnicima) i vazduhoplovnom osoblju da bi bili prebačeni u EPNj (zatvor za ratne zarobljenike u H1)".


Kada je ministarstvu oružanih snaga predočen dokument, odgovoreno je:
"Australija nije imala ovlašćenja nad pritvorima tokom operacija u Iraku 2003. i samim tim nije odgovorna za transfer ili pritvor bilo kog zarobljenika."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 07:06
I Pontije Pilat je, pred rajom, oprao ruke...
Ponedeljak 13.02.2012. 09:08
Samo jos jedan u nizu dokaza o truloj demokratiji...Vidi se ko vlada svim Nato zemljama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online