Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 11.02.2012.
09:29
Politika A

Vatikan protiv Baraka Obame

U momentu kada je počeo da stiče prednost i tamo gde je slabo stajao, u ekonomiji, predsednik Obama se upleo u kontroverzu koja je uzbunila katoličku crkvu i ujedinila republikance.

Predsednik SAD-a: Barak Obama
 

Reč je o ukazu koji precizira neke delove njegove zdravstvene reforme obavezujući i poslodavce koji su pod kapom neke religije – škole i bolnice, na primer – da u zdravstveno osiguranje zaposlenih uključe i kontrolu rađanja, odnosno kontracepciju.

Odluka je dobro primljena među ženama svih vera i u Obaminoj demokratskoj bazi, ali je protiv njega okrenula kardinale. Konzervativna opozicija to je jedva dočekala kao novi dokaz da je predsednik socijalista i liberal koji nema respekta za verske slobode. Zagrmeli su da je reč o novom uplitanju države u sferu ličnih sloboda.

Iako je u prvi mah izgledalo da će u izbornoj godini imati pozitivan saldo, da će uknjižiti više pozitivnih nego negativnih političkih poena, kontroverza je dobila dimenzije koje ovu računicu dovode u sumnju.

U SAD ima oko 78 miliona katolika i na izborima 2008. oni su činili 27 odsto izbornog tela, oko 35 miliona birača. Od toga je 54 odsto glasalo za Obamu, što mu je svakako pomoglo da ostvari istorijsku pobedu.

Više od 90 odsto biskupa se izjasnilo protiv Obamine mere i mnogi su pozvali vernike iz svojih eparhija da tome iskažu građansku neposlušnost.

Protivljenje kardinala ne znači, međutim, da će svi katolici biti protiv, jer ovo pozdravljaju pre svega mlade žene koje uprkos verskoj dogmi koriste sredstva za kontracepciju.

Takozvani rat kultura o pravu na kontrolu rađanja ovde je završen još tokom šezdesetih godina prošlog veka, pobedom zagovornika prava žena da same odlučuju o materinstvu (posle čega je usledila takozvana seksualna revolucija), ali u delikatnom odnosu snaga uoči ovogodišnjih izbora, kada će biti važan svaki glas, ova mera je izazvala kolebanje i u redovima demokrata koji smatraju da je sukob Bele kuće sa kardinalima nepotrebno i potencijalno štetno talasanje.

Kontroverza je kandidatima za predsedničku nominaciju republikanaca dala municiju koju obilato koriste.

Rik Santorum, kandidat u usponu i katolik, koji je jednom prilikom izjavio da žena ne sme da prekine trudnoću čak i ako je silovana, jer je i tako začeto dete božiji dar, otišao je tako daleko da je Obami pripisao nameru da katoličku crkvu obaveže da, u ime borbe protiv diskriminacije, omogući i ženama da budu sveštenice.

Zbog prašine koja se podigla, iz Bele kuće je signalizirano da će malo odstupiti, ali ne i sasvim se povući. Pomenuta je mogućnost da se prihvati rešenje koje već postoji u 28 država – da verske institucije ne budu obavezne da u zdravstvenu zaštitu uključuju i troškove „antibejbi pilula”, ali da radnicama pod povoljnim uslovima omoguće da tu vrstu osiguranja ugovaraju same.

POVEZANE VESTI

Subota 11.02.2012. 09:47
Nakon što je Vatikan vekovima vlado po skoro celoj Evropi pa izgubio mnogo od svog utecaja, sad traži novi teren gde može brljati.
Subota 11.02.2012. 11:37
Jos jedan nacin kako da se resi problem smanjenja populacije! Cudi me od kuda da se katolicka crkva toliko tome protive kada od dirigiraju cijelim zapadom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online