Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 10.02.2012.
11:49
Vesti A

Medvedev smirivao Sarkozija

Predsednici Rusije i Francuske, Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi, razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, na inicijativu Pariza, objavila je informativna služba Kremlja. Medvedev je obavestio Sarkozija o ishodu misije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Damasku i susreta sa sirijskim predsednikom Asadom, pozivajući pritom svog sagovornika da se ne dopuste ishitreni, jednostrani koraci.

Medvedev je ukazao na napore Rusije da hitno bude prekinuto nasilje u Siriji - nastavkom započetih razgovora svih strana u sukobu u toj zemlji, kao i promocijom demokratskih promena.

Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi


 

Sarkozi je pozvao Medvedeva da u potpunosti podrži mirovni plan Arapske lige za Siriju, koji podrazumeva odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Zatražio je i da se ne dozvoli građanski rat, koji je pretnja za celovitost Sirije i stabilnost celog regiona.

Berlin proteruje sirijske diplomate

 

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele najavio je juče da će četiri službenika Ambasade Sirije u Berlinu, biti proterana iz Nemačke zbog afere špijuniranja sirijske opozicije.

 

Ova najava o izgonu diplomata dolazi odmah posle hapšenja (7. februara) dva agenta koja su osumnjičena da su špijunirala pripadnike radikalne sirijske opozicije u Nemačkoj, u korist sirijske obaveštajne službe. Reč je 34-godišnjem Sirijcu i 47-godišnjem Nemcu libanskog porekla.


"Posle tih hapšenja osumnjičenih za špijunažu u korist Sirije, odlučio sam da iz Berlina proteramo četiri osobe koje su zaposlene u sirijskoj amabasadi", navodi se u saopštenju šefa nemačke diplomatije.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je juče da ga je šef Arapske lige obavestio o mogućoj obnovi posmatračke misije ove organizacije u Siriji, koja je prethodno povučena zbog nastavka nasilja.


Iz Teherana, koji je blizak Asadov saveznik, stigla je podrška režimu u Damasku. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je uz to ocenio da "SAD i njihovi saveznici nastoje da izazovu novi rat u regionu u cilju slamanja islamskog otpora i spasavanja cionističkog režima... ali mi verujemo da u jedinstvu i uz mudrost možemo da im se odupremo".


U međuvremenu, oglasio se i izraelski ministar odbrane, Ehud Barak, koga brine mogućnost da u slučaju svrgavanja režima Bašara al Asada sofisticirano oružje bude prebačeno iz Sirije i dato radikalnom libanskom šiitskom pokretu Hezbolah.
- Treba biti veoma oprezan i sprečiti to - kazao je Barak dodajući ocenu da je sudbina sirijskog režima "zapečaćena" i da je situacija u kojoj se nalazi iz nedelje u nedelju sve gora.

Brinu i generali

 

General Amir Eshel je nedavno izrazio zabrinutost zbog mogućeg haosa u Siriji jer se ne zna šta će biti "sa ogromnom količinom (sirijskog) hemijskog i biološkog oružja", kao i sa raketama čiji je domet takav da mogu da pogode bilo koji deo izraelaske teritorije.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 11:54
Opet se busa ovaj mali napoleoncic. A zadnje vesti iz IZRAELA su da je u Siriju usla vojska Katara i Britanska ....verovatno SAS ,da podrze,dopreme oruzje,obuce sve pse rata i pobunjenike koji su usli i koji su bili u Siriji. Potpiruje Zapad vatru ..!!!
Petak 10.02.2012. 11:59
Ако се изјалови руско-кинеска подршка Сирији постоји могућност да се НАТО осили и да започне исти сценарио обарања власти у Русији и Кини.
Petak 10.02.2012. 12:40
Не могу НАТО добротвори да издрже два месеца без "хуманитарног" рата. Кризирају на "хуманост". Ипак, енглези се баве хуманитарним саветовањем побуњеника. http://serbian.ruvr.ru/2012/02/09/65700974.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online