Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2012.
18:12
Beta A

U Evropi više od 500 žrtava ledenog vremena

U Evropi je i danas ekspremno hladno, sa mestimično jakim snežnim padavinama i vetrom, a od zime je u poslednjh deset dana umrlo više od 500 ljudi.

Foto: Arhiva
 

U Ukrajini, gde će se očekuje da se krajem nedelje temperetura spustiti na minus 30 stepeni, vlasti su prestale da objavljuju podatke o vremenskim uslovima, za šta razloge nisu navele, piše agencija Frans pres.

Prema poslednjim podacima, u toj zemlji, koja je najteže pogođena talasom hladnoće, zaključno sa utorkom umrlo je 135 ljudi, od kojih 112 direktno od hladnoće. Jake snežne padavine poremetile su saobarćaj na jugu zemlje i zarobile stotine automobila.

U Poljskoj je, uprkos blagom povećanju temperature u poslednja dva dana, broj umrlih od hladnoće porastao na 77, uključujući troje ljudi koji su danas preminuli od hipotermije. Na taj broj se dodaje oko pedeset nastradalih zbog neispravnih peći, koje su izazvale gušenje ugljenmonoksidom i požare.

Prema podacima ruskog ministarstva zdravlja, u Rusiji je ove godine od hladnoće umrlo najmanje 110 osoba, od kojih 46 od početka februara. Ledeno vreme odnelo je 23 života u Litvaniji, 10 u Letoniji i jedan u Estoniji.

U Češkoj je u Kolinu, udaljenom 60 kilometara od Praga, od zime danas preminuo jedan beskućnik, čime se broj nastradalih od niskih temperatura povećao na 25. Očekuje se da će se ovog vikenda na planinama u toj zemlji temperatura spustiti na minus 40, a u Pragu na minus 25 stepeni.

U Rumuniji je od zime umrlo 44, a u Bugarskoj 29 ljudi. Prema podacima agencije Frans pres, na Balkanu je zbog zime umrlo 27 ljudi, od čega 13 u Srbiji, osam u BiH, troje u Hrvatskoj, i po jedan u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Danas su u Srbiji izmerene najniže tempereture od početka ledenog talasa. Jutros u sedam časova je u Smederevskoj Palanci bilo minus 28 stepeni.

U Beogradu je u to vreme bilo minus 15, u Novom Sadu minus 25, a u Nišu minus 18.

Protekle noći temperatura u BiH je takođe bila ekstremno niska. Najniža, minus 28 stepeni, izmerena je na Sokocu. U Banjaluci je bilo minus 22 stepena.

U Srbiji je u udaljenim selima zavejano više desetina hiljada ljudi, a ima odsečenih mesta i u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori. U Italiji je od početka ledenog talasa umrlo 43 ljudi, a narednih dana se očekuju novi naleti ledenog vetra. Prema predviđanjima italijskih meteorologa, u Rimu će u petak uveče i u subotu ponovo
pasti sneg.

U Francuskoj je u poslednjih nekoliko dana umrlo petoro ljudi, u Grčkoj i Austriji po petoro, četvoro u Nemačkoj, a jedna osoba je preminula u Holandiji.

U Švajcarskoj je toplije na planinama, ali je i dalje jako hladno u ravnici.

Talas hladniće pogodio je i sever Afrike, posebno Alžir, gde je od
zime preminulo 44 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online