Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2012.
14:21
Beta A

Rumunija: Ungureanu predložio novu vladu

Mandatar nove rumunske vlade Mihaj Razvan Ungureanu predložio je danas sastav kabineta koji će u četvrtak biti predstavljen u parlamentu, zajedno sa programom buduće vlade.

Vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL) je povukla sve svoje ministre iz vlade Emila Boka i predložila devet novih ministara, većinom mladih ljudi koji su već radili u raznim ministarstvima i dokazali profesionalnost. Partije koje podržavaju vladajuću koaliciju - Demokratski savez Mađara (UDMR) i Nacionalna unija za progres Rumunije (UNPR) odlučile su da ne povuku svoje ministre iz nove vlade.

Predložio sastav kabineta: Mihaj Razvan Ungureanu

Dva ministra koja ne pripadaju političkim partijama - ministar pravde Katalin Predoju i ministar za evropske poslove Leonard Orban ostaće i u novoj vladi. Ungureanu nije imao dovoljno prostora za manevre u sastavljanju novog kabineta, jer je trebalo da se poštuje pravilo igre vladajuće koalicije, pa su zbog toga tokom jučerašnjeg dana bila potrebna duga pregovaranja do posle ponoći.

Ministri vladajuće PDL su priznati stručnjaci, prosek njihovog godišta je negde oko 36 godina i većina su završili studije u inostranstvu. Ungureanu ima 44 godine. Oni su predloženi za većinu ključnih ministara - finansija, ekonomije, poljoprivrede, transporta, rada, prosvete, razvoja i turizma, unutrašnjih poslova. UDMR će i dalje imati iste ministre u zaštiti životne sredine, kulture i zdravlja, a UNPR - ministre spoljnih poslova i odbrane.

Mandatar buduće vlade je izjavio danas da polazi na put sa realističkim mislima, ali ni u kom slučaju da će biti smenjen.

"Nisam čovek koji dolazi u vladu da bi otišao, jer verujem u temeljnost novog kabineta", naveo je Ungureanu.

Precizirao je da on polazi od tri principa: odgovornost premijera, odgovornost svakog ministra za sve što se tiče njegovog resora i odgovornost partija vladajuće koalicije koje su jednako odgovorne za način na koji radi vlada.

Ungureanu je izrazio nadu da će ova vlada imati i podršku opozicije, jer "ima problema koji treba du budu van ideologija". Opozicija je ranije izjavila da neće glasati za novog premijera i novu vladu, jer je dosledna u zahtevu za raspisivanje prevremenih izbora, jer bez toga nikakva vlada nema kredibilitet.

Vladajuća koalicija tvrdi da ima dovoljno glasova da izglasa novu vladu. Parlament će u četvrtak glasati o novom premijeru i programu vlade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online