Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.02.2012.
09:21
Beta A

Čurkin pretio Kataru zbog Sirije: Zbrisaćemo vas sa mape?!

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin opovrgao je izveštaje da je pretio Kataru tokom žučnih pregovora o Siriji prošle nedelje i rekao da je rezolucija UN mogla da bude usvojena da su zapadne vlade sačekale još nekoliko dana.

Čurkin negira optužbe da je pretio premijeru Katara

Čurkin je sazvao konferenciju za novinare kako bi opovrgao izveštaje koji cirkulišu Internetom da je on na upozorenje premijera Katara da ne stavi veto na rezoluciju o Siriji odgovorio da će Rusija zbrisati Katar sa mape sveta.

Ruski ambasador u UN-u je rekao da je Misija Rusije pri UN bila zagušena pozivima o tim izveštajima, koje je nazvao "lažima". Katar nije komentarisao pomenute izveštaje.

Katarski premijer šeik Hamad bin Halifa Al Tani pojavio se 31. januara pred Savetom bezbednosti kako bi od UN zatražio da reaguju povodom Sirije.

Navodi o pretnjama Rusije Kataru pojavili su se u arapskoj štampi, koja je citirala francuske medije koji su snimili spornu razmenu reči između Čurkina i katarskog premijera. Agencija AP, međutim, navodi da nije moguće pronaći nijednu vezu koja bi odvela do tog snimka.

Čurkin je novinarima rekao da ni u jednom trenutku nije ostao nasamo sa katarskim premijerom tokom njegove prošlonedeljne posete Njujorku, i da su njih dvojica sreli tri puta, tokom kojih su bili okruženi brojnim članovima katarske delegacije ili drugih diplomata iz UN.

Katarski premijer prisustvovao je sednici Saveta bezbednosti UN, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i ministrima spoljnih poslova Francuske i Britanije, Alenom Žipeom i Vilijamom Hejgom.

Rusija i Kina su uložile u subotu u Savetu bezbednosti veto na rezoluciju o Siriji, koja je podržala mirovni plan Arapske lige za Siriju. Cilj te rezolucije je bio da se okonča krvoproliće u Siriji, a njome je i pozvan sirijski predsednik Bašar Asad da podnese ostavku.

Rusija se nije složila sa nekim delovima rezolucije o Siriji zbog bojazni da bi ona mogla da odvede do vojne intervencije ili promene režima, baš kao što se prošle godine desilo u Libiji. Rusija je krajem prošle nedelje podnela nekoliko amandmana na tekst rezolucije, ali su ih zapadne zemlje odbile.

"Žao mi je što je došlo do veta", rekao je Čurkin i dodao da veruje da su druge članice Saveta bezbednosti prebrzo ušle u glasanje.

On je poručio da bi posle samo još nekoliko dana pregovora rezolucija mogla da bude usvojena jednoglasno. Čurkin je naveo i da veruje da su odnosi Moskve sa arapskim svetom ostali "čvrsti" i dodao da njegova zemlja "može mnogo da doprinese rešenju" u Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas se nalazi u poseti Damasku, gde je od Asada tražio da usvoji reforme čiji cilj je rešavanje krize u Siriji. Rusija je najveći saveznik Sirije i glavni snabdevač oružjem te zemlje.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 09:32
Odlicna ideja! Katar je bio glavni izvrsilac i finansijer mracnog plana za unistenje Libije.Prvi su priznali horde i za njih izvozili naftu.
Sreda 08.02.2012. 10:12
Katar sa serijatskim pravom , bez demokratije, Seik vlada svime,oni se zalazu za uvodjenje demokratije u drugoj zemlji .!?
Sreda 08.02.2012. 10:16
Kako prenosi Washington Post - Rusija je preotela inicijativu SAD-u po pitanju Sirije. Prije nego se zaputio u Damask, ministar Lavrov je Hillary Clinton doslovno poručio kako je "histerična" u svom komentaru na njen govor kada je izjavio: "Pojedine zapadne sile pokušavaju sakriti pravi razvoj događaja na način da daju histerične izjave povodom ruskog veta na sirijsku rezoluciju".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online