Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 01.02.2012.
16:28
RTS A

Ameri napravili metak od koga nema bežanja?

Američki inženjeri napravili su metak sa navođenjem. Koristeći optički senzor, metak prati laserski zrak na meti udaljenoj i do dva kilometra.

Kada spojite dva inženjera i njihovu strast prema lovu, očekujte "smrtonosnu" kombinaciju. Red Džons i Brajan Kast, uz pomoć kolega iz "Nacionalne laboratorije Sendija" u SAD, napravili su metak sa navođenjem.

Njihov prototip ima oblik sličan strelici za pikado, a dugačak je 10 centimetara. Kada se ispali, leti brzinom od oko 730 metara u sekundi, odnosno brzinom od 2,1 mah.

Putanja metka

Kako funkcioniše navođenje? Metak ima optički senzor koji je u stanju da detektuje laserski zrak na meti, što mu omogućava da bude usmeravan prema njoj. Senzor šalje informaciju kontrolnoj jedinici koja upravlja elektromagnetnim pokretačima. Ti pokretači navode minijaturna "peraja" koja metak usmeravaju ka meti.

Tokom testova, inženjeri su zakačili sićušnu svetlosnu diodu za metak da bi mogli da mu prate putanju. Utvrdili su da su baterija i elektronika bile u stanju da "prežive" ispaljivanje metka. Uz to, korišćen je i običan barut.

"Kada običan metak izleti iz puške, on se obrće u cevi, pa zato ide pravo. Da bismo mogli da usmerimo naš metak kuda želimo, moramo da se otarasimo tog obrtanja", rekao je Džons.

Laboratorija je ispitivanjem zaključila da običan metak može da promaši metu udaljenu jedan kilometar za oko devet metara. Samonavodeći metak za isto rastojanje "greši" za najviše 20 centimetara, a ukupan domet mu je duplo veći.

Metak je zasad, još uvek samo prototip. Ukoliko "prođe" sve testove, mogao bi da postane dostupan policiji, vojsci, pa čak i ljudima koji se bave streljaštvom iz zabave.

"Nacionalnoj laboratoriji Sendija" u dizajniranju samonavodećeg metka pomagala je firma "Lokhid Martin", koja je sarađivala sa američkom vojskom na razvoju ove tehnologije.

Sreda 01.02.2012. 16:34
Imamo mi kontra oruzje i za to........ Malo ogledalce pa im vratimo zrak u celo ...ako je metak pametan ode amer na ispovest
Sreda 01.02.2012. 17:29
Технологија им је напредна то је сигурно али није свемогућа. Види се по авганистану, Ираку па видело се и код нас 99-те, да није политичара који са њима молитвају по Вашингтону и сл. не би се Амери толико .урчили по свету. Одрађују маркетинг за оружје баш као што сада одрађују маркетинг за рат са Ираном. Мора да је Јуда био Амер јер само Амери толико воле новац као Јуда!
Sreda 01.02.2012. 16:32
PA KO DRUGI NEG AMERI SAMO NESTO IZMISLJAVAJU NE ZNAJU STA CE VISE OD DOSADE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online