Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.01.2012.
13:41
RTS A

Bojkot "Eplovih" proizvoda zbog torture nad kineskim radnicima

Masovna medijska kampanja pokrenuta je protiv američkog elektronskog džina "Epla", zbog nehumanih uslova radnika koji sklapaju proizvode u fabrikama u Kini. "Epl" je demantovao ove navode, a analitičari ocenjuju da se najavljeni bojkot neće odraziti na poslovanje kompanije.

Sklapanje "ajfona" u fabrici u Kini

Američka kompanija "Epl" stavljena je na "stub srama" pošto je otkriveno da radnici koji prave njihove uređaje u kineskim fabrikama rade u nehumanim i surovim uslovima. Veliki broj američkih medija poziva na bojkotovanje "ajfona" i "ajpeda".

Pročitajte još:

 

"Epl" je tokom prošle godine ostvario fantastične poslovne rezultate prodajom mobilnih telefona "ajfon" i tableta "ajped". Ova kompanija je do sada gradila svoju uspešnu poslovnu politiku upravo na "kul" reputaciji među mladim i obrazovanim ljudima i pozitivnom korporativnom imidžu. Priče o kineskim radnicima koje izlaze na videlo mogle bi da pokvare tu sliku. Novinari "Njujork tajmsa" došli su do izveštaja dve nevladine organizacije koje su otkrile šokantne podatke.

Rukovodioci fabrike "Fokskon", koja pored "Epla" snabdeva i "Majkrosoft", "Amazon" i "Samsung", primoravaju sve radnike da potpišu zalog da neće izvršiti samoubistvo, pošto se prethodne godine dogodila serija samoubistava.

Istraga dve nevladine organizacije, Centra za istraživanje multinacionalnih kompanija i Studenata i učenika protiv korporativnog nedoličnog ponašanja, prikazala je život 500.000 radnika koji u Šenženu i Čengduu prave "Eplove" proizvode, ocenivši da se rukovodioci prema njima ponašaju kao prema mašinama.

Otkriveno je da radnici u tim fabrikama rade prekovremeno i da se krši zakonska granica od 36 sati prekovremenog rada na mesečnom nivou, kao i da se radnici za koje se proceni da loše rade javno ponižavaju pred ostalim kolegama. Radnici spavaju u spavaonicama u kojima ih je po 24 i sve je podređeno vojničkim pravilima. Prosečna plata radnika je 196 dolara.

Kada hoće da idu u toalet radnici moraju da dignu ruku i čekaju dok im se ne nađe zamena

Menadžer pomenutog lanca fabrika "Fokskon" Luis Vu istakao je da samoubistva nisu povezana sa uslovima u kojima radnici rade. Vu je, ipak, priznao da radnici ponekad rade prekovremeno kako bi ogromna tražnja za proizvodima koje sklapaju bila ispoštovana, ali je napomenuo da je svaki prekovremeni sat "dobrovoljan".

"Epl" je, u zvaničnom saopštenju, naveo da je "odlučan da osigura najviše standarde socijalne odgovornosti", kao i da kompanija, kao uslov za poslovanje, traži od snabdevača da se drže veoma opsežnih standarda u proizvodnji njihovih proizvoda.

"Redovno sprovodimo rigorozne kontrole, uključujući izveštaje o fabričkim ekscesima. Ukoliko se nešto neprimereno dešava sprovodimo korektivne mere", ističu iz "Epla".

Ipak, podaci pokazuju da tvrdnje američke firme nisu u potpunosti tačne, pošto je, prema podacima koje objavljuje njujorški dnevnik, četvoro radnika prošle godine nastradalo u fabrici, a 137 ih je povređeno. Pored toga, u 62 odsto od 229 objekata koje širom sveta koristi "Epl", radnici su na poslu više od 60 sati nedeljno, a trećina postrojenja ima probleme sa opasnim otpadom.

Svi navodi izneti u "Njujork tajmsu" su, najblaže rečeno, zabrinjavajući. Ali treba imati u vidu da fabrika "Fokskon" u Kini snabdeva i niz drugih džinovskih kompanija, poput "Samsunga", "Majkrosofta" i "Amazona". Pored tih firmi u Aziji su svoje poslovanje locirali i drugi elektronski giganti kao što su "Intel", "Sisko", "Hjulit end Pakard", "Del", "Nokia" i "Nintendo".

Imajući u vidu svu ozbiljnost i kritike na račun "Epla" poslednjih dana i javnost su izašli mnogi izveštaji i komentari koji brane poziciju američke kompanije. Tako su prošlonedeljne pretnje masovnim samoubistvima, u stvari, bile u delu fabrike za sklapanje "Iks boksa".

Šta druge kompanije rade? Niko ne zna, pošto nikoga ne zanima. Zašto se ne optužuju druge kompanije? Zato što ništa nije toliko primamljivo nego napadati "Epl", pišu američki mediji.

Jedan od azijskih analitičara, koji želeo da ostane anoniman, jednostavno je upitao: "Kojim proizvodima zameniti 'Eplove'? Hoćemo li kupovati 'Samsungove'?". Dalje obrazlažući svoja pitanja analitičar je rekao da se "Samsungovi" proizvodi sklapaju u "OEM" fabrici u Tiandžinu, gde radnici imaju još manje plate i slobodnih sati od radnika u "Fokskonu".

"Trebate da odete u 'OEM'-ove fabrike za 'Lenovo', 'Asus' i 'Kompak' pa da vidite koliko su lošiji uslovi u njima nego u 'Eplovim'", kaže analitičar.

Sada je glavno pitanje da li će tržište, zbog pomenutih uslova rada u fabrikama, bojkotovati "ajfon" ili "ajped". Nije nemoguće, pogotovu imajući u vidu kampanju od pre nekoliko godina koja je za cilj imala da izvrši pritisak na "Najk" zbog istog razloga. Međutim, treba imati u vidu da proizvodi "Epla" nemaju baš neku jaku konkurenciju i zbog toga je teško naći zamenu za njih.

"Možete prizvoditi u udobnim i prijateljski nastrojenom okruženju, ili možete svake godine da razvijate proizvod, da ga učinite boljim, bržim i jeftinijim, što iziskuje da uslovi rada budu suroviji u odnosu na američke", rekao je za "Njujork tajms" jedan od "Eplovih" rukovodilaca, koji je želeo da ostane anoniman.

"U ovom trenutku mušterije mnogo ne interesuju uslovi rada u fabrikama u kojima se proizvodi novi 'ajfon'", istakao je rukovodilac.

"Zašto se to radi? Zato što sistem radi za nas. Snabdevači i kineske firme zadužene za sklapanje proizvoda bi koliko sutra promenile sve ako bi 'Epl' rekao da nema izbora i da se uslovi moraju popraviti", rekao je rukovodilac, upitavši "koliko mislite da bi kompaniji trebalo da uradi nešto ukoliko bi bilo nekih problema sa 'ajfonovima'"? 

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online