Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2010.
19:24 >> 19:34h
Vestionline A

Ostavka šefa policije zbog podmetanja bombe

Šef Pogranične i policije za strance Slovačke Tibor Mako podneo je ostavku zbog skandala sa probnim podmetanjem eksploziva u prtljag putnika na letu za Irsku.

Odmah podneo ostavku: Bivši šef Pogranične i policije za strance Slovačke Tibor Mako

"To je bila obična, glupa, ljudska greška", kazao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinjak i dodao da se ne smatra politički odgovornim za skandal te da zato neće ni podnositi ostavku.

Ministar namerava da kazni policajca koji je zaboravio da su policijski psi u subotu na aerodromu u Popradu tokom testova otkrili sedam uzoraka eksploziva podmetnutih nasumično u prtljag putnika, a da osmi nedostaje.

Istraga Evropske komisije

 

Irska vlada je zatražila od Slovačke da hitno istraži nehotični šverc eksploziva kao i zašto je slovačka policija zloupotrebila putnike za proveru pasa-tragača.


I ministar Kalinjak i sada već bivši šef policije Mako tvrde, međutim, da je sve to u redu, da nije problem u sistemu, već da je samo došlo do greške pojedinca.


Incident sa podmetanjem eksploziva u kofere putnika istražiće i Evropska komisija.


"Zatražili smo informacije od Slovačke o incidentu na aerodromu u Popradu", kazao je jedan od predstavnika Evropkse komisije Fabio Pirota. On je dodao da propisi EU zahtevaju obavljanje testova za krizne situacije, ali da način na koji se to čini propisuju same zemlje-članice.

Slovačka policija je izazvala međunarodni skandal zato što prvo u subotu nije pilota aviona za Dablin, u kojem je bio kofer sa podmetnutim eksplozivom, obavestila da se zaista radi o eksplozivu, mada bez detonatora, a ne o konzervi sa mirisom eksploziva, kakve se koriste za obuku pasa-tragača.

Ništa nije rečeno ni 49-godišnjem gastarbajteru, Slovaku Štefanu Gondi koji se vraćao sa "eksplozivnim" prtljagom.

Slovačka policija je, umesto da obavesti aerodrom u Dablinu da iz prtljaga izvadi eksploziv, poslala faks u centralu kompanije koja brine o utovaru i istovaru prtljaga.

"Taj eksploziv nije smeo ni da priđe avionu", saopštila je češka avio-kompanija ČSA, vlasnik aviona na tom čarter-letu.

Druga čarter-kompanija, Denjub Vings takođe je osudila ponašanje slovačke policije jer, da je znao da vozi 90 grama plastičnog eksploziva, njen pilot ne bi poleteo.

Kada je konačno, posle tri dana, od Slovaka saznala za incident, irska policija je uhapsila Štefana Gondu kao da je pravi terorista, evakuišući zgrade u okolini i saslušavajući ga čitava tri sata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online