Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.01.2012.
17:21
Srna A

Kapetan Konkordije priznao grešku

Kapetan nasukanog italijanskog putničkog broda "Kosta konkordija" priznao je da je počinio grešku koja je dovela do sudara sa stenom u blizini ostrva Điljo, navodi se u transkriptu njegovih razgovora sa tužiocem, advokatom odbrane i sudijom.

Foto: Arhiva
 

U telefonskom razgovoru sa prijateljem ranije ovog meseca, kapetan Frančesko Sketino rekao je da su menadžeri iz kompanije koja je vlasnik broda vršili pritisak da približi brod području u kojem se dogodio sudar, prenela je italijanska štampa.

Kompanija "Kosta krstarenja" i italijanske vlasti kritikovali su kapetanove poteze. On je trenutno u kućnom pritvoru i suočen je sa optužbom za ubistvo iz nehata, brodolom i napuštanje broda posle nesreće 13. januara, prenio je Si-En-En.

Do sada je pronađeno 16 tela, a još toliko lica vode se kao nestala.

"Sudario sam se sa stenom koja se skoro zabila u brod, ali to je bila moja greška. Nemam šta drugo da kažem, bio sam uveren da prolazak na toj udaljenosti od obale neće biti problematičan", rekao je Sketino.

On je odbacio kritike da je brzina plovidbe od 15 čvorova bila prevelika, kao što tvrdi tužilaštvo.

"Ne postoji ograničenje brzine. To je, manje-više, bila brizina koja nam je omogućavala da stignemo u Savonu na vreme", rekao je kapetan.

On je, prema navodima u transkriptu, izjavio da je namerno nasukao brod kako bi sprečio da "Kosta konkordija" potone posle sudara.

Stručnjaci kažu da je to standardan manevar u situacijama kada u brod prodire voda i kada postoji opasnost od potonuća.

Listovi "Republika" i "Korijere dela sera" prenijeli su odlomke iz transkripta telefonskog razgovora Sketina sa svojim prijateljem nakon što je uhapšen 14. januara.

Kapetan je tada rekao da su ga menadžeri vlasničke kompanije pritiskali da priđe bliže ostrvu tokom plovidbe i da instrumenti nisu pokazali da se pred brodom nalazi stena.

Jakob Rusli Bin, koji se u trentuku sudara nalazio za kormilom, rekao je istražiteljima da je Sketino posle sudara opsovao i rekao da nije video stenu.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 17:26
Mislim da su previse vrsili pritisak,i ko zna,kako sve izmaltretirali i ucenili ovog coveka,bez razlike,koliki je stepen njegove odgovornosti i krivice ..........!
Sreda 25.01.2012. 18:01
da l ce neko da okrivi menadzere ili ce to ostati samo rekla kazala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online