Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.01.2012.
12:35
B92 A

Solarna oluja pogodila Zemlju

Magnetno polje Zemlje zahvatila je najsnažnija solarna oluja u proteklih šest godina. Oluja će u utorak dostići vrhunac, a njen uticaj će se najverovatnije osetiti i tokom srede.

Erupcija srednje jačine u nedelju je izbila na Suncu
 
Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru upozorava da bi u naredna dva dana rad satelita, elektro-mreže, aviosaobraćaja, ali i istraživačkih ekspedicija na Arktiku, mogao biti poremećen.
 

"Oluju je izazvala erupcija osrednje jačine, koja je u nedelju izbila na Suncu. Bljesak nije bio spektakualaran, ali je prouzrokovao masovno koronalno izbacivanje koje se, uz energetske sunčeve čestice, kreće brzinom od 6,4 miliona kilometara na sat", rekao je za AFP fizičar Dag Biseker.

Najveća posledica, prema njegovim rečima, je radijacija, koja je na našu planetu stigla u obliku solarnih protona.

 

Međutim, iako je ovo najjača oluja koja je od 2005. godine pogodila Zemlju, na skali od jedan do pet zauzima tek treće mesto. Smatra se da će biti "jaka", ali ne i "razorna".
Najgore efekte osetiće severni deo Zemlje. Biseker, ipak, kaže da ne očekuje veće probleme.
 

"Zabrinuti treba da budu ljudi kojima GPS treba da pokaže preciznost u centimetar, ali ne i oni koji hoće samo da pomere automobil 30 metara napred", objašnjava on.

Ozbiljne poteškoće uzrokovane solarnom olujom veoma su retke. Ipak, u prošlosti je zabeleženo nekoliko slučajeva. Više od šest miliona Kanađana ostalo 1989. bez struje, u hladnoj zimskoj noći. Jaka oluja izazvala je 1972. prekid telefonske komunikacije u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Solarni maksimum očekuje se naredne godine, a neki naučnici predviđaju da može imati katastrofalne posledice.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.01.2012. 13:51
С обзиром да је најјача у последњих шест година, значи да то није ништа ново ни ненормално, и да се то дешава непрестано. Ако каткада и изазове неке веће поремећаје, то су ретки случајеви... и опет се све сведе на чињеницу да се пише о мање важним стварима које најмање дотичу нас Србе.
Utorak 24.01.2012. 16:44
Ponesite kabanicu !
Utorak 24.01.2012. 14:38
Nista strasno, i neobicno. Ove godine Sunce dostize vrhunac svog jedanaestogodisnjeg ciklusa, i normalno je da se takve stvari ocekuju i desavaju. Na kraju krajeva, zadnjih par godina Sunce je bilo "mirno" pa se vec neko vreme predvidjalo da ce se ovo desiti. Treba da pratimo desavanja kako bismo ostali informisani, ali ne treba pridavati tome neki veci znacaj, sve dok ne bude pravog razloga za to, a ja se nadam da ga nece biti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online