Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.01.2012.
13:10
Vesti A

Rasizam u Australiji: Svi smo doseljenici, osim Aboridžina

Čovek koji je izabran da u Novom Južnom Velsu održi govor ove nedelje za Dan Australije, ima nameru da svojim slušaocima kaže: "Rasizam je još uvek veoma živ u Australiji."

Svi smo mi doseljenici: Sa ranijih proslava Dana Australije
 

Dr Čarli Teo, svetski poznati neurohirurg i sin kineskih emigranata kaže da, dok Australija jeste "najbolja nacija na svetu", čak je i njegova kćerka žrtva uvreda od strane pijanih Ozija, zato što liči na Kineskinju, piše "Dejli telegraf".

Tužno iskustvo Indijca

Dr Teo takođe navodi primer neurohirurga koji je došao u Australiju da s njim studira tri meseca.
- On je bio Indijac i bilo je tužno. Došao mi jedan dan i rekao: "Evo, samo sam stajao pored puta, čekajući na zeleno svetlo na semaforu, kada je neko pljunuo na mene i rekao mi da idem kući nazad u Indiju." Tek tako pljunuo na njega? Zar to nije tužno? Da tako nešto još postoji. Kada razmislite, svi smo mi doseljenici, osim Aboridžina, svi smo doseljenici. Dakle, apsolutno je pogrešno da pojam Australija pripada belcima.

- Ne sviđa mi se baš kad čujem političare kako Indijce ubeđuju da u Australiji nema rasizma. To je sranje - kaže dr Teo, uoči svog današnjeg nastupa.

- Rasizam je još uvek veoma živ u Australiji. Moja kćerka, na primer, kaže mi, evo, neki dan, veoma tužno da ona ne voli Dan Australije. U prošlosti ona je znala da se obuče u nacionalne boje, veseli se u zajedničkom duhu, stavi nalepnice sa zastavom na lice, obuče zeleno i zlatno, a ipak su joj pijani Australijanci kazali da ide kući jer liči na Kineza. Tužno je to, ne možete naći većeg Australijanca od moje kćerke.


Ali, veli dr Teo, i samo doseljenici imaju svoj deo uloge da bi bili prihvaćeni.
- Razbesnim se kad vidim etničke manjine kako se ružno ponašaju. To je kontroverzno, ne možete očekivati da Australijanci prihvate imigraciju sve dok imigranti koji dolaze ovde ne pokažu poštovanje (prema društvu).


Dr Teo je nosilac Medalje australijskog reda i u Novom Južnom Velsu bio je dva puta finalista izbora za Australijanca godine. Kaže da voli australijski mentalitet jednakosti za sve, kao i druge atribute ovog društva.


- U suštini svega jeste da verujem da je Australija, iako ima nekih grešaka, još uvek najbolja zemlja na svetu da se u njoj živi. Ali ne mislim da beli Australijanci imaju pravo kad kažu da rasizma nema. Treba da budeš Indijac da bi kazao ima li ili ne antiindijskog osećanja i treba da budeš sa Srednjeg istoka da bi rekao da ovde nema rasizma prema Srednjem istoku. Ako nisi Indijac ne možeš govoriti da nema antiindijskog raspoloženja.


Predsednik Odbora za borbu protiv diskriminacije Stepan Kerkjašarijan kaže da rasizam postoji u bilo kom društvu.

Ponedeljak 23.01.2012. 14:50
Vrlo je izrazen prilikom trazenja poslova kod visih i visokih skola- univerziteta. Sistem je namesten na principu intrvjua. PRODjETE REDOVNO PRVI INTERVJU, a onda sigurno na drugom ili trecem gubite. Vase ime i prezime na vic ili ic ,sigurno vas vodi da potrazite ponovo posao.Cuveni bek graund vas vodi u razocarenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online