Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.01.2012.
12:19
Beta A

Klaus: Češka ima malo koristi od EU

Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je na međunarodnoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji da je pozitivan efekat članstva Češke u Evropskoj uniji veoma mali, ako ne i nikakav.

Vaclav Klaus: Skoro pa ništa od EU nismo dobili

"Moja procena je da je čist pozitivan efekat članstva veoma mali, ako ne i negativan. Veoma spor privredni rast nakon više od pola veka produbljivanja integracionog procesa i nametanje parola 'što više Evrope to bolje' nagoveštava da bi upravo suprotno moglo da bude istina", kazao je Klaus na međunarodnoj konferenciji o modernizacije privrede arapskog sveta u Rijadu.


Češki predsednik je među prednosti članstva u EU za nove članice tog saveza svrstao poboljšanje imidža zemlje zbog toga što se nalazi u klubu razvijenih, što može da privuče investitore i proširi tržište.

Klaus je novčanu pomoć koju Češka dobija iz evropske kase označio kao irelevantnu, kao i korist od obavezne primene evropske legislative.

Među štetnim faktorima članstva naveo je činjenicu da sve zemlje moraju da finansiraju skupe i neefikasne evropske insititucije, birokratiju u zemlji vezanu za EU, usvajanje zakona koji donosi centralizaciju, kao "uvoz" darežljivog i demotivirajućeg evropskog socijalnog sistema.

Klaus je za sadašnje ekonomske probleme EU optužio upravo produbljivanje evropske integracije posle usvajanja sporazuma iz Mastrihta i Lisabona i napuštanje, prema njegovoj oceni, ispravnog početnog koncepta stvaranja zone slobodne trgovine i carinske unije.

"Evropski socijalni koncept daje prednost socijalnoj politici zasnovanoj na redistribuciji na štetu produktivnog rada. Preferira slobodno vreme i duge odmore na uštrb teškog rada. Preferira potrošnju na uštrb investicija, zaduživanje na uštrb štednje, oprez umesto zdravog rizika", rekao je Klaus.

Sadašnju dužničku krizu u Evropi je, po Klausovoj oceni, izazvalo uvođenje zajedničke valute, zajedničkog kursa, zajedničkih kamata za zemlje sa različitim ekonomskim parametrima.

"Očigledno je da neooptimalna monetarna unija može da se spasi uz pomoć solidarnosti svih članica i ogromnih transfera, ali to iziskuje dve stvari: istinski osećaj solidarnosti kakav je postojao recimo u Nemačkoj nakon ujedinjenja, ali u Evropi ne postoji, kao i dovoljno finansijskih sredstava na raspolaganju političkim autoritetima", rekao je Klaus.

Češki predsednik upozorio je da nijednog od tih preduslova danas nema, te da krizu ne mogu da reše nikakvi samiti EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2012. 12:29
Ubice ga na kraju ko i kvasnjevskog.zbog ovoga sto je reko.a reko je pravu istinu
Sreda 18.01.2012. 21:50
Objasni to malo tehnicki nasem Cedi, posto on uporno plasi ljude u Srbiji sa " novom izolacijom ", ako kojim slucajem po bilo kojoj cijeni ne udjemo u EU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online