Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 18.01.2012.
11:40
Vestionline A

Selo u kome svi voze "mercedesa" i sve je zajedničko

Na svetu postoji mesto gde svako ima komforan stan, siguran posao, automobil i besplatno zdravstveno osiguranje, i to samo zato što je stanovnik jednog naselja. Takvo mesto zove se Huaši (Huaxi) i nalazi se u Kini.

Panorama Huašija: Stambeni blok potpuno istih velikih i udobnih kuća

Pri tome nije reč o blokovima zgrada sagrađenih od kartona, azbesta ili nekog drugog nekvalitetnog materijala, već o pravim planskim stambenim objektima. Automobili koji se voze nisu "plastični", već "mercedesi", "BMW-i" i "kadilaci", uvezeni iz Amerike.

Pre samo 30 godina selo je imalo blatnjave puteve, stanovnici su se vozili u tradicionalnim rikšama, a mesto je kao i mnoga druga u Kini bilo zapušteno i siromašno. Putevi su danas asfaltirani, sagrađene su natkrivene javne površine za šetnju, a Huaši godišnje poseti oko dva miliona turista, zapanjenih nad svojevrsnim čudom usred ruralne Kine.


Međutim, postoje dve kvake. Prvo, svi ti stanovnici rade svaki dan nedeljno. Drugo, ukoliko odluče da napustite selo gube sve povlastice: stan, automobil, plaćeno zdravstveno osiguranje, pa čak i ulje za kuvanje. "Ako mi baš treba slobodni dan, ponekad ga mogu dobiti", kaže zaposlena u fabrici tekstila.

Jedna obična ulica i sasvim obične kuće za Huaši


Huaši ima 2.000 stanovnika i svaki od njih ima pravo na gore navedene povlastice. Smešteno je na istoku zemlje, u provinciji Džingsu, a za zvaničnici tvrde da je to najbogatije selo u Kini.
 

"Mi smo prototip socijalističkog sela", objašnjavaju lokalni zvaničnici. Kako kažu njihov cilj je Maova utopija. Selo je osnovano 1961. godine. Dvadesetak godina kasnije "narodna republika" otvorila se kapitalizmu.

Vu Renbao, sekretar odbora komunističke partije, odlučio se za neku vrstu eksperimenta za koji je verovao da će uspeti. Od sela je napravio multisektorsku kompaniju s čeličanom, fabrikom tekstila, staklenicima, brodogradilište i niz drugih biznisa. Vlasnici, zapravo deoničari, su seljani. Tačnije, oni s prebivalištem u Huašiju.

U trenutku "oslobađenja tržišta" selo je prešlo s poljoprivrede na proizvodnju i trgovinu, a odabrano je javno vlasništvo umesto privatnog. Selo se nalazi na berzi od 1998. godine, a izvozi u više od 40 zemalja sveta i više je nego uspešno. No ovaj socijalistički san neverovatno liči na kapitalističku korporaciju.

Na sred sela od 2.000 ljudi nikao je neboder

Kao prvo, Džiangsu Huaši Grup Korporejšn vodi sve poslove sela. Navodno ima 57 filijala i sedam holdinga. Na čelu mu je sin osnivača današnjeg Huašija Vu Šien.
 

"Imamo toliko investicija da ih ne mogu sve ni nabrojati. Kriza nam ni malo ne škodi", kaže mlađi Vu. Stariji Vu, pak, svakog jutra drži govor o dobrotama komunističke vlade. Stihovi koji se ponekad puštaju turistima u selu glase otprilike ovako: Nebo iznad Huašija je nebo komunističke partije (...), socijalizam je dobar, i Amerikanci ga žele (...)


U međuvremenu, 2.000 stanovnika živi udobno od dividendi. Jedna porodica nastanjena u ovom neverovatnom mestu ovako opisuje svoj život: "Bili smo bez novčića, a onda je početkom devedesetih sin video oglas za posao u selu. Došli smo i dobili posao, a ubrzo smo postali stanovnici. Bili smo obični seljaci, a sada živimo u finoj kući i imamo tri automobila".


Novinari koji su intervjuisali ovu porodicu posetili su ih u njihovom domu, u kome su, kako pišu, podovi mermerni, kauči kožni, a u ormaru boca skupog viskija.

Stanovnici imaju udeo u selu i svim njegovim poslovima i vidljiv je njihov prosperitet i jednakost. Godišnja zarada im se kreće oko 150.000 dolara. Samo selo u poslednje vreme kupilo je avione i helikoptere.


Ali, postoji i druga strana priče. Za Huaši, uz stanovnike, radi još 25.000 ljudi. Reč je o fizičkoj radnoj snazi, došljacima koji žive izvan jasno naznačene granice sela i stanovništvu okolnih 'običnih' sela. Možda su im nadnice nešto više nego u ostatku Kine, ali oni su prema svim kriterijima ono što bi Marks nazvao proletarijatom.


"To je obično eksploatisanje. Oni ne mogu postati ravnopravni stanovnici odnosno deoničari. Da su svi članovi zajednice, Huaši ne bi funkcionisao", uveren je profesor sa Univerziteta u Džordžiji (SAD).


"Istina je da se još nismo rešili kapitalizma, ali popeli smo se na lestvici socijalizma više nego ostatak Kine. Utopija je samo pitanje vremena", kažu osnivači - porodica Vu, dok posmatraju kako odmiče gradnja nebodera od 74 spratova, koji niče u sred sela. Smatraju da će ova građevina privući još više turista, a stanovnike učiniti bogatijim. Na svakom 12. spratu nalaziće se simbol sela, vodeni bik, u realnoj veličini i od zlata.

Sreda 18.01.2012. 12:22
Šta će im Mercedes kada nemaju vremena da ga voze.
Sreda 18.01.2012. 12:03
Znači, celo selo šmrče belo! Za razliku od plastično opisanog moćnog ekonomskog sistema u selu, u nekim selima u Srbiji takođe ima veliki broj mercedesa, ali to zahvaljujući pečalbi u tajkunskim zemljama Jevrope.
Sreda 18.01.2012. 11:57
Da se posalje Palmu da proveri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online